Kontakta oss

ARBETSLIV

Åkesson: SD släpper kravet på begränsad jobbinvandring

Publicerat

den

Faksimil Youtube

INRIKES    Jimmie Åkesson i engelskspråkig intervju medger, Sverigedemokraterna släpper kravet på begränsad arbetskraftsinvandring. Anledningen: Åkesson tycker det är bättre att anpassa SD:s politik till Moderaterna och Kristdemokraterna som införde oreglerad arbetskraftsinvandring 2008.

Sverigedemokraterna är beredda att släppa kravet på så kallad arbetsmarknadsprövning för arbetskraftsinvandrare. Det framgår i intervju med partiledaren Jimmie Åkesson som den engelskspråkiga tidningen The Local har gjort.

Tidigare har Sverigedemokraterna intagit en lätt kritisk linje till det nuvarande systemet. Partiet har bland annat förespråkat att arbetskraftsinvandrare ska genomgå en kontroll för att se om det finns behov för personens arbetskraft. Men i intervjun med The Local medger nu Jimmie Åkesson att SD är beredda att släppa det tidigare kravet på arbetsmarknadsprövning.

Åkesson säger även att facken, som har insyn i produktionskedjan, inte ska få avgöra om det finns arbetskraftsbehov eller inte.

– Vi vill inte att fackförbunden ska ha makten att bestämma vem som ska få komma till Sverige, säger Jimmie Åkesson.

Mer lönedumpning

Sverigedemokraternas vändning kan innebära fortsatt lönedumpning om högertrojkan M, SD och KD skulle få makten efter valet. Detta eftersom samtliga partier går med på att lönesättningen för arbetskraftsinvandrare ska vara lägre än för svenska arbetare som jobbar under kollektivavtal. Vilket redan är fallet idag och har lett till att bland annat LO har verkat för att skärpa reglerna.

Källa: The Local.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se