Kontakta oss

ARBETSLIV

Målarförbundet blockerar lackering av Tesla-bilar

Publicerat

den

ARBETSLIV Målarförbundet blir nästa fackförbund som ansluter sig till strejken mot Tesla. Facket kommer blockera Tesla från att lackera sina bilar.

I fredags varslade Målarförbundet om sympatiåtgärder under den pågående konflikten mellan IF Metall och Tesla. Målarförbundets blockad innebär att allt arbete med Teslabilar på Lackverkstäder under Lackavtalet kommer att stoppas.

Målarförbundets varsel innefattar två steg. Från början är det 53 lackverkstäder som deltar i blockaden. Om konflikten fortfarande pågår mellan måndag och tisdag kommer ytterligare 56 verkstäder ansluta sig till blockaden. Totalt är det 109 lackverkstäder som inte kommer lackera Tesla-bilar.

Strejken startade med att IF Metall kräver att Tesla tecknar ett kollektivavtal vilket är normen på svensk arbetsmarknad. Sedan dess har sex olika fackförbund anslutit sig i konflikten med sympatiåtgärder. Både Hamnarbetarna och Transportfacket har valt att blockera importen av Teslabilar till Sverige. Seko har valt att stoppa alla leveranser till företaget. Fastighetsarbetarnas Förbund och Elektrikerna har valt att inte utföra något underhåll på Teslas verkstäder.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se