Kontakta oss

ARBETSLIV

Arbetsköpare vill inte förhandla – Målarförbundet börjar avtalsrörelsen med varsel

Publicerat

den

AVTALSRÖRELSEN 2016 | Målarförbundet går hårt ut i avtalsrörelsen till skillnad mot många andra LO-förbund. Målarna överväger att inleda sina avtalsförhandlingar med ett varsel, skriver tidningen Arbetet.

Målarförbundet har tröttnat på arbetsköparens ointresse att föra en seriös dialog med facket om nya avtal. Arbetsköparen vägrar träffa facken tidigare än slutet av mars, några dagar innan gällande avtal löper ut. Oansvarigt tycker facket och varslar sina medlemmar till stridsåtgärder där strejk är ett vapen.

Under torsdagen överlämnade Målareförbundet sina avtalskrav till arbetsköparen i Måleriföretagen. Inte heller målarna går fria från den oroliga inledning och arbetsköpares fulspel som präglar årets avtalsrörelse. Arbetsköparen vill inte ens träffa dem i förberedande möten och reda ut frågor där parterna står nära varandra. Sådana överläggningar tillhör en normal inledning på avtalsförhandlingar.

Målarna, som tillsammans med Elektrikerna, Byggnads, Seko och Fastighets utgör 6F, går fram med det gemensamma lönekrav som förbunden är överens om. På målarnas område handlar det om 3,2 procent i lönelyft. Kravet är något högre än de 2,8 procent som facken inom industrin krävt.

Läs Målarförbundets hela kravlistan här.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se