Kontakta oss

INRIKES

Efter Coronakrisen – Nu ska hundratals vårdarbetare sparkas

Publicerat

den

INRIKES Före Coronakrisen hade Karolinska planerat att varsla hundratals vårdarbetare. Varselförhandlingarna har nu återupptagits när Coronakrisen minskat.

Karolinska i Stockholm har varslat hundratals vårdarbetare och planerade att varsla ännu fler före Coronaviruset kom till Sverige. Coronavirusets effekt har numera minskat och Karolinska har numera enbart hand om ungefär 20 coronapatienter i veckan.

Nu i veckan har Karolinska återupptagit varselförhandlingarna med Kommunal. Det planerade varslet innebär att 260 läkare och undersköterskor kommer bli uppsagda. Varslet är inte uppskattat av vårdarbetarna på sjukhuset.

– Vi har jobbat så hårt under pandemin, och nu kan vi sägas upp? Det känns så sjukt, säger en anonym undersköterska till Aftonbladet.

Katastrofal ekonomi
Anledningen till varslet på Karolinska är för att sjukhuset hade ett budgetunderskott på 1,9 miljarder kronor förra året. Nya Karolinska har redan sedan starten kantats av ekonomiska problem och korruptionsskandaler. Redan när sjukhuset byggdes blev det en av världens dyraste byggnader på grund av katastrofala upphandlingar.

Förra veckan avslöjades den senaste korruptionsskandalen där det moderata finansborgarrådet Iréne Svenonius köpt in ansiktsmasker till ett värde av 38 miljoner kronor av ett företag som drevs av hennes partikollega Johannes Eriksson.

Efter coronakrisen har det uppstått en vårdskuld där runt 3000 vårdtillfällen skjutits upp. För att hinna ikapp och göra slut på vårdskulden innebär det att sjukhuset måste ge 1,8% mer vård under en ett års period. Hur Karolinska ska klara av vårdskulden samtidigt som de varslar hundratals är oklart.

HR-chefen Patricia Enocson påstår att vårduppdraget minskat och att det därför finns ett utrymme att varsla mer personal. Det håller fackförbundet Kommunal inte med om.

– Under pandemin fick vi en tillfällig minskning av patienter på akuten, men det har vänt nu. Nu söker folk vård igen som de tidigare har väntat med, säger Carina Lenngren förhandlingschef på Kommunal, till Aftonbladet.

Lenngren säger också att personalen redan är slutkörd efter coronakrisen och minskad personal skulle öka pressen ännu mer.

– Jag anar att vi har medlemmar som kommer att säga upp sig eller gå in i väggen nu. Då kommer vi ju ha en mycket sämre beredskap att möta en andra coronavåg. Många tänker: här har jag jobbat arslet av mig, riskerat min och min familjs hälsa för att rädda människor under pandemin. Och nu vet jag inte ens om jag får behålla mitt jobb?

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se