Kontakta oss

EKONOMI

Sparkar hundratals – delar ut miljoner i vinst till ägarna

Publicerat

den

EKONOMI Klarna genomför nedskärningar vilket innebär att hundratals får lämna sitt jobb. Samtidigt får ledningsgruppen dela på stora miljonvinster.

Det var i maj som betaltjänstföretaget Klarna meddelade att de skulle genomföra ett sparpaket. Enligt Klarna kommer 10% av företagets 7000 anställda bli av med sina jobb. Ungefär hälften av de som blir av med sina jobb befinner sig i Sverige.

Klarna har en uttalad fackfientlig profil och anklagas av fackförbundet Unionen och Finansförbundet för att ha brutit mot Medbestämmandelagen, MBL med sitt sparpaket då de inte haft någon förhandling med facket angående varslet.

Bakgrunden till varslet är att förlusterna för företaget ökat. Sedan våren 2021 har det samlade värdet på Klarna sjunkit med 413,5 miljarder kr.

Samtidigt som hundratals blir av med sina jobb har företaget också delat ut miljoner i vinst. De nio personerna som sitter i ledningsgruppen för Klarna får dela på 121 miljoner kr.

Klarnas tjänster utreds också av Finansinspektionen. Finansinspektionen har bland annat beslutat att höja kapitalkravet från 5,5 procent till 18,83%. Klarnas betaltjänst har också kritiserats då företaget drar in stora summor på förseningsavgifter och inkassokrav. För 2019 beräknades det att Klarna dagligen drog in 27 miljoner kr på inkassokrav.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se