Kontakta oss

UTRIKES

Protesterande lärare mötes av polisvåld och gummikulor

Publicerat

den

UTRIKES | Polisen sköt gummikulor och staden förvandlades till en krigszon då lärarna i den brasilianska staden Curitiba demonstrerade mot en förändring av deras pensioner. Mer än 200 personer uppges ha skadats i sammandrabbningarna som skedde i onsdags.

Polisen sköt gummikulor och kastade chockgranater mot demonstranterna som de hävdar försökte ta sig igenom avspärrningarna. Curitibas borgmästare Gustavo Fruet skriver på twitter att han besökt sjukhuset flera gångar att staden ser ut som en krigszon. På sociala medier har demonstranter reagerat kraftigt mot polisens ”övervåld” och det cirkulerar många bilder på blödande och till synes medvetslösa demonstranter. Åtta personer uppges vara inlagda på sjukhus med olika skador.

Det våldsamma upploppet började i samband med en lärarprotest. Lärarna krävde att deras pensionspengar skulle ligga kvar i samma pensionsfond och inte flyttas till en annan fond som de ansåg mer osäker. Enligt lärarna som organiserade demonstrationen deltog cirka 20 000 i protesterna. Trots upploppet beslutade staden att föra över pensionerna till den nya fonden.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se