Kontakta oss

KLIMAT OCH MILJÖ

Massprotester för klimatet över hela landet: ”Vi kräver ett nytt system”

Publicerat

den

KLIMATET  Just nu pågår klimatprotester över hela landet. Mer än hundratusen människor har samlats i bland annat Stockholm, Göteborg och Malmö. – Vi kräver ett nytt system, säger en av demonstranterna till Aktuellt Fokus.

I Stockholm demonstrerar närmare 60 000 personer mot politikernas handlingsförlamning i klimatfrågorna. Samtidigt i Göteborg. Tusentals människor trotsar ösregnet i Bältesspännarparken. Slagord, plakat och en positiv anda präglade den unga proteströrelsen som består av allt från unga socialister och liberaler till miljöaktivister och antikapitalister.

”Vi kräver ett nytt system”

I folkvimlet i Göteborg demonstrerar även Revolutionär Kommunistisk Ungdoms förbundsordförande Arvid Gustafsson. På frågan om varför han demonstrerar säger han att han är trött på att politikerna inte agerar mot den pågående klimatkrisen. Han vill se systemförändringar istället för klimatförändringar.

– Jag är här för att höja min röst mot politikerna och visa att jag fått nog med daltandet, att det inte händer något. Vi i RKU vill visa att det krävs ett nytt system för att lösa klimatkrisen, och det blir mer och mer tydligt för var dag som går, säger Arvid Gustafsson till Aktuellt Fokus.

Den här frågan engagerar tiotusentals ungdomar i Sverige. Varför är den så viktig?

– Frågan är viktigt för det handlar om vår framtid. Vi vanligt folk kommer lida enormt under klimatkrisen och det är därför det är viktigt att vi kämpar för förändring redan nu.

Vad tänker RKU göra för att belysa klimatfrågan i framtiden?

– Idag deltar våra medlemmar i protester över hela landet. Under hela klimatveckan har RKU organiserat flera öppna möten om klimatet och kapitalismen. Det kommer vi fortsätta med. Vi tänker fortsätta föra en offensiv för lyfta antikapitalismen i klimatfrågan, säger Arvid Gustafsson.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se