Kontakta oss

INRIKES

Mest googlade partiledarna i Sverige

Publicerat

den

Då och då görs opinionsundersökningar om vilket parti svenska folket skulle rösta på om det vore val idag. Väljarbarometern i SVT är en av de mest kända. Novus som ligger bakom den mätningen har även en undersökning om partiledarförtroende – vad vi tycker om de olika partiledarna. En undersökning är en sak, men vilka partiledare intresserar oss i praktiken? Google vet.

Varje dag söker miljontals svenskar på nätet. Politik är ett av de ämnen som intresserar oss mest. Vi tog hjälp av SEO-byrån TopDog för att gräva fram data på vilka som är de populäraste partiledarna i Sverige utifrån vad folk söker på i Google.

Här är topplistan:

  1. Ebba Busch (KD) 54000 sökningar per månad
  2. Nooshi Dadgostar (v) 41000 sökningar per månad
  3. Magdalena Andersson (S) 35000 sökningar per månad
  4. Annie Lööf (C) 31000 sökningar per månad
  5. Märta Stenevi (Mp) 26000 sökningar per månad
  6. Jimmie Åkesson (SD) 26000 sökningar per månad
  7. Ulf Kristersson (m) 24000 sökningar per månad
  8. Nyamko Sabuni (l) 17000 sökningar per månad
  9. Per Bolund (mp) 12000 sökningar per månad

Källa: Sökdata i Google, november 2021.

Ebba Busch i blåsväder

Absolut ”populärast” i Google är Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch med 54 000 sökningar på en månad. Populär är kanske fel ord egentligen för det har snarare handlat om rejäla blåsväder. Tidigare har det handlat om att hon inte respekterat Covid-19-restriktioner och att hon enligt utsago låtit en influencer använda Säpo som fylletaxi. Under det senaste året har hennes bostadsaffär som ledde till en konflikt med den 81-årige hussäljaren dominerat i medierapporteringen.

Nooshi Dadgostar seglar upp i popularitet

På andra plats i listan hittar vi Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar som hade 41 000 sökningar. Anledningen till att hon googlats så mycket kan sannolikt härröras till den uppmärksamhet hon fått efter att ha röstat emot dåvarande statsminister Stefan Löfven i riksdagens misstroendeomröstning i juni 2021. Den blev historisk genom att Löfven blev den första svenska statsminister som fällts i en sådan omröstning. Dadgostar lyckades med den manövern att effektivt försvara Vänsterpartiets förhandlingsposition i svensk politik.

Magdalena Andersson – ny svensk statsminister

Efter Löfven kom Andersson. Den 24 november 2021 valdes hon av riksdagen till Sveriges första kvinnliga statsminister. Efter att Miljöpartiet samma dag sagt att de inte vill vara med i regeringsbildningen valde Magdalena Andersson att avgå. Den 29 november kunde hon sedan väljas till statsminister igen, nu inom ramarna för en socialdemokratisk minoritetsregering. Hon lyckades därmed sätta tre rekord på mindre än en månad – Sveriges första och andra kvinnliga statsminister, samt tidernas kortaste mandat. Allt detta ledde givetvis till ett massivt googlande. Det är dock anmärkningsvärt att hon hamnar först på plats tre efter Busch och Dadgostar i Google. 35 000 sökningar hade Andersson.

Annie Lööf hackkyckling

Centerpartiets partiledare Annie Lööf har varit lite av en hackkyckling i svensk politik på senare tid. Därför är det inte så konstigt att hon hamnar på en stark fyra i statistiken över svenska folkets googlande med 31 000 googlesökningar. Hon har haft det allt svårare att försvara partiets position i en mittfåra som blir allt tunnare. Ja faktum är att det var Centerpartiet som var orsaken till att Miljöpartiet valde att inte gå vidare med Magdalena Andersson. Lööfs parti hade nämligen genom att lägga ner sina röster bidragit till att släppa fram det budgetalternativ som förhandlats fram med stöd av Sverigedemokraterna. Sådant är intressant att googla på uppenbarligen.

Övriga partiledare mindre intressanta

Därefter avtar intresset bland svenska folket gradvis. På plats fem hittar vi Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi med 26 000 sökningar. Kollegan Per Bolund var minst populär av alla med endast 12 000 sökningar. Miljöpartiet hade givetvis en nyckelroll i turerna kring regeringsbildandet och gissningsvis beror skillnaden i statistiken på att Märta Stenevi varit mer framträdande än Per Bolund där.

I övrigt kan det vara intressant att anmärka att Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson har väckt något mer intresse bland svenskarna än Moderaternas Ulf Kristersson. 26 000 sökningar jämfört med 24 000. En marginell skillnad dock. Statistiken bekräftar också att Liberalernas Nyamko Sabuni är ganska marginaliserad i svensk politik. Med endast 17 000 sökningar på en månad är hon Sveriges näst minst populära partiledare.

 

Fortsätt läsa
Annons