Kontakta oss

UTRIKES

Breivik flyttas till fängelse med utsikt över Utøya

Publicerat

den

UTRIKES   Den norska högerterroristen kommer få en ny fin utsikt över Utöya där han mördade 69 människor för att dom var socialister. Kriminalvården skriver att beslutet är “lämpligt”.

Den norska Kriminalvården har beslutat att massmördaren och högerterroristen Anders Breivik ska flyttas från Telemarkfängelset till ett annat fängelse som heter Ringenrike. Ringenrike har har utsikt över Tyrifjorden, där Utøya ligger. Det var där Breivik mördade 69 socialister för elva år sen.

Enligt norska medier är det ungefär en mil från Ringenrike och Utøya. Tidigare har Kriminalvården uteslutit Ringerike på grund av utsikten mot Utöya. 2011 kallade Kriminalvården en eventuell placering på Ringerike för ”etiskt förkastligt” – men nu blir det så ändå. I ett uttalande skriver Kriminalvården att beslutet är lämplig.

— Anledningen till förflyttningen, som har övervägts under lång tid, är i huvudsak att den dömde har avtjänat ett straff på samma avdelning med särskilt hög säkerhetsnivå i många år, och att det därför är lämpligt med ett miljöombyte, skriver Kriminalvården i ett uttalande.

Utöya – Foto: Paal Sørensen

Välkomnas till NMR

För ett par veckor sedan behandlades rättsförhandlingarna efter Breiviks ansökan om att bli villkorligt frigiven. Ett av Breiviks vittnen var NMR-ledaren Pär Öberg som uttryckligen meddelade att Nordiska Motståndsrörelsen kan ha kontakt med Breivik.

– Vi dömer inga människor. Vi kan absolut ha kontakt med Breivik, svarade Pär Öberg när han blev frågad om NMR kunde tänka sig ha kontakt med den dömde terroristen uppger NRK.

Under förhandlingarna relativiserade Pär Öberg 22 juli-attackerna och jämförde Breivik med Natos soldater i Afghanistan.

– Man måste ju ha lite proportioner i det man säger och gör. Jag vet inte, men om man tittar på … jag menar hade han varit en Nato-soldat i Afghanistan och i princip gjort likadant då hade han kanske blivit dekorerad av Jens Stoltenberg, sa Pär Öberg.

2017 bytte den terrordömde massmördaren namn från Anders Behring Breivik till Fjotolf Hansen.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se