Kontakta oss

UTRIKES

Mexikos nyvalda vänsterpresident sänker politikerlönerna och höjer arbetarlönerna

Publicerat

den

VÄNSTERN Mexikos nyvalda vänsterpresident går ut med att han kommer avskaffa privilegierna för landets politiker. Åtgärden blir det en av de första som han kommer genomföra så fort han börjar presidentperioden träder i kraft. Dessutom kommer han halvera sin egen lön.

Mexikos nyligen nyvalda vänsterpresident Andrés Manuel López Obrador, även kallad AMLO, har gjort det tydligt att han tänker avskaffa alla privilegier och förmåner som landets politiker roffat åt sig, rapporterar AP. Sedan tidigare har landets politiker kunnat åka privatplan och helikopter runtom i landet för sina möten, ett privilegium som nu kommer avskaffas. Politikernas löner sänks, samtidigt som arbetarna i offentlig sektor kommer att få höjda löner.

Halverar sin egen lön

AMLO ska också föregå med gott exempel och halvera sin egen lön. Presidentpalatset ska säljas och göras om till en byggnad för allmänheten. Presidentens privata jetplan ska också säljas.

AMLO är en vänsterpopulist som vann den mexikanska valet med hela 53% av rösterna. Han är landets första vänsterpresident i modern tid och har jämförts med både Bernie Sanders och Jeremy Corbyn.

En av förklaringarna till hans framgångar är Mexikos frånvaro av vänsterpolitik. Tillsammans med Colombia är Mexiko det enda latinamerikanska landet som i modern tid inte haft någon vänsterpresident. Som grannland till USA är Mexiko ett av de länder som drabbats hårdast av den nyliberala kapitalismen. Av landets 123 miljoner invånare lever drygt 50 miljoner av invånarna under fattigdomsgränsen.

I Sverige är det enbart Vänsterpartiet som vill avskaffa politikernas privilegier och sänka lönerna. De övriga sju partierna i riksdagen har stoppat alla vänsterförslag som syftar till att sänka politikerlönerna. Vänsterpartiet har också infört en partiskatt för de egna företrädarna i riksdag, landsting och kommun. En förtroendevald i Vänsterpartiet får enligt reglerna inte tjäna mer än en genomsnittlig arbetarlön, övriga pengar går till partiet.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se