Kontakta oss

EU

Socialdemokraternas EU-expert vill höja Sveriges EU-avgift

Publicerat

den

INRIKES Avgiften för Sveriges medlemskap i Europeiska Unionen bör höjas. Dessutom bör Sverige skrota kronan och ansluta sig till euron och bankunionen. Det skriver S-toppen Erik Bergkvist i debattartikel i Dagens Samhälle.

”Detta är nödvändiga åtgärder för att EU och Sverige ska kunna ta sig an de svåra utmaningar som Europa står inför.” skriver Erik Bergkvist, socialdemokratiskt regionråd i Västerbotten tillika expert för regional utveckling i EU-parlamentet. Men vad det är för utmaningar som är så svåra att Sverige måste ge ännu mer pengar i EU-avgift framgår inte i nånstans i den drygt 3000 tecken långa debattartikeln. Istället tar han bara det diffusa påståendet att ”omvärlden är orolig”.

Som skäl till att Sverige borde överge kronan för att ingå i eurosamarbetet uppger Erik Bergkvist att det skulle vara bra för företagarna. Dessutom uppger han att Brexit kommer innebära minskade avgifter till EU som måste täckas upp.

”Stora gränsöverskridande problem löser man bäst tillsammans. Men då behövs mer resurser och en ökad tilltro till att problemen faktiskt går att lösa inom den Europeiska Unionen. Europa behöver mer samarbete, inte mindre. Här har Sverige en viktig uppgift att fylla!”

Erik Bergkvist uttalande har väckt stark kritik på sociala medier. Många anser att Bergkvist uttalande är antidemokratiskt då han inte respekterar svenska folkets klara och tydliga nej i EMU-valet 2003.

Källa: Dagens Samhälle

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se