Kontakta oss

EKONOMI

Finansmarknadsministern om räntorna – byt bank

Publicerat

den

Foto: Regeringen

EKONOMI I samband med att bankerna fortsätter göra rekordvinster möttes finansmarknadsminstern och Ali Esbati i en debatt i SVT. Ministern har inget annat svar än att folk får byta bank om de är missnöjda.

De senaste veckorna har de fyra storbankerna Swedbank, Nordea, Handelsbanken och SEB redovisat sina kvartalsrapporter. Rapporterna visar att det blir fortsatta rekordvinster och 2023 lär sannolikt bli bankernas bästa år någonsin. Anledningen till bankernas stora vinster är att bolåneräntorna stigit i samband Riksbankens räntehöjningar.

I SVTs aktuellt möttes finansmarknadsministern Niklas Wykman och Vänsterpartiets Ali Esbati i en debatt om bankernas övervinster.

Under debatten meddelar Wykman att regeringen inte tänker agera mot bankerna utan att låta marknaden göra sitt. Wykman anser att kunder som är missnöjda med sin bank bara kan byta bank och regeringen med sin politik kan som bäst förenkla processen att byta bank.

Esbati meddelar att Vänsterpartiet istället vill se att det införs en bankskatt på bankernas övervinster. En sådan skatt har införts i flera andra europeiska länder.

– Bankerna tjänar de här pengarna för att de finns och för att de kan. Det är inte som att de gjort någonting speciellt eller framåtsyftande för att göra de här väldigt stora vinsterna, säger Esbati.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se