Kontakta oss

INRIKES

Miljonsmäll för Sveriges Unga Muslimer

Publicerat

den

Foto: Holger Ellgaard

INRIKES   Högsta förvaltningsdomstolen slår fast att ungdomsoganisationen Sveriges Unga Muslimer (SUM) ska betala tillbaka de statsbidrag som organisationen har fått från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF). Anledningen är för att SUM anses brista i myndighetens krav på att respektera demokratin och jämställdhet.

Det var under våren 2018 som MUCF beslutade sig för att ge avslag på SUM:s bidragsansökan. I samma veva fattade myndigheten även beslutet att SUM skulle återbetala tidigare utbetalade statsbidrag. Anledningen var för att myndigheten amsåg att SUM brustit i kravet på att respektera demokratins idéer, inklusive jämställdhet och förbud mot diskriminering. SUM överklagade beslutet till förvaltningsrätten som valde att gå på ungdomsorganisationens linje och undanröjde MUCF:s beslut. Varpå myndigheten valde att överklaga domslutet till Kammarrätten. Hösten 2019 meddelade Kammarrätten att myndigheten gjort rätt i att kräva tillbaka pengar som delats ut och att SUM skulle betala tillbaka 1 366 741 kronor till MUCF. Kammarrätten slog bland annat fast att SUM hade bjudit in flera olämpliga föreläsare och att organisationens företrädare uttalat sig i strid med demokratins idéer.

Idag meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att man inte tänker ta upp fallet. Därmed står Kammarrättens dom fast. I ett pressmeddelande kallar MUCF:s generaldirektör, Lena Nyberg, beslutet för principiellt viktigt.

– Det här är en av de första rättsliga prövningar av vad det innebär att verka i enlighet med demokratins idéer. Den är principiellt viktig och visar att vår tolkning av förordningen och att myndighetens beslut var rätt bedömning. Kammarrättens dom blir nu vägledande för vår och andra myndigheters bidragsgivning, säger Lena Nyberg i ett pressmeddelande.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons