Kontakta oss

INRIKES

V-politiker blir politisk vilde efter mobbning

Publicerat

den

Therese Rhann - Foto: Privat

VÄNSTERPARTIET   V-politikern Therese Rhann lämnar Vänsterpartiet och behåller sitt mandat som oberoende socialist. Enligt Rhann grundar beslutet sig på mångårig mobbning och att Vänsterpartiet har gått för långt åt höger.

Efter åtta år kastar V-politikern Therese Rhann in handduken och avslutar sitt medlemskap i Vänsterpartiet. Mobbning, toppstyrning och högervridningen inom partiet blev droppen.  Enligt Therese Rhann har mobbningen varit gränslös under flera år. Människor som inte håller med ledningen för V Uppsala har blivit utfrysta och tvingats stå ut med ryktesspridning.

– Jag lämnar Vänsterpartiet därför att här i Uppsala har V en dysfunktionell organisation med kultur av mobbning och toppstyrning. Det går inte att jobba politiskt i en sådan organisation, säger Therese Rhann till Aktuellt Fokus.

Enligt Therese Rhann har Vänsterpartiet gått alldeles för långt åt höger. Vilket är anledningen till att hon kommer behålla sitt mandat och verka som oberoende socialist.

– Jag känner att Vänsterpartiet nu går så långt åt höger så att jag som socialist inte riktigt tycker att jag kan representera Vänsterpartiet längre. Jag kommer sitta kvar på mitt mandat som oberoende socialist.

Therese Rhann riktar även kritik mot att identitetspolitiska frågor har getts mer utrymme än arbetarpolitiska frågor. Som exempel nämner hon att partiet har drivit frågor om ickebinära toaletter samtidigt som fackliga frågor inte har tagits upp.

– Man har glidit över i för mycket Identitetspolitiska frågor. Det är inte den typ av frågor som berör större delen av befolkningen utan man pratar hellre om tredje kön och ickebinära. Här i Uppsala har V lagt motioner om ickebinära toaletter och att stödja quidditch som är en sport som Harry Potter-fantaster spelar.

Vänsterpartiets riksorganisation har känt till problemen i avdelningen sedan länge. Men några försök till att lösa konflikterna har inte gjorts säger hon.

Har du tagit upp problemen med V-riks?

– Ja det har jag gjort tidigare. Jag var ju ordförande för distriktet för ett par år sedan och då hade jag möten med riks om att det var en lång historia av konflikter i Uppsala. Vi hade bland annat konflikter om en riksdagslista här som havererade totalt. Så då satt jag på möten med folk från riks. Det har varit så här väldigt länge och riks är medvetna V-Uppsala funksr väldigt dåligt. Men de som sitter på ledande positioner i distriktet har inte varit intresserade av att lösa de här konflikterna. Riks har väl också varit…ja det har ju inte hänt så mycket helt enkelt.

Vad kommer du driva för frågor som oberoende socialist?

– Jag känner att jag skulle vilja driva frågor som rör vanliga uppsalabor, till exempel löner för de som arbetar inom kommunal verksamhet, fackliga frågor, skola och vård. Det känns lite viktigare än quidditch och ickebinära toaletter.

Therese Rhann är före detta distriktsordförande, ledamot i distriktsstyrelsen, ledamot i omsorgsnämnden, ledamot i arbetsmarknadsnämnden, ledamot i kommunfullmäktige, ledamot i valberedningen, tidigare politisk sekreterare och före detta ombudsman.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se