Kontakta oss

INRIKES

Miljöpartiet tokrasar i opinionen

Publicerat

den

MIljöpartiets logo

INRIKES | Endast 2,5 procent av väljarna hade kunnat tänka sig att lägga sin röst på Miljöpartiet idag. Det står klart efter Inizios senaste väljarbarometer.

Miljöpartiets skräcksiffror fortsätter att chocka regeringspartiet. Enligt Inizios senaste opinionsundersökning får Miljöpartiet bara 2,5 procent av rösterna. Det är tredje Inizio-mätningen på raken som Miljöpartiet hamnar under riksdagsspärren på fyra procent. Orsaken till den nedåtgående spiralen är att väljarna lämnar till framförallt Socialdemokraterna.

Miljöpartiets tapp kan förklaras av två orsaker:

1. Svag ledning
Ledningen för Miljöpartiet har visat sig vara svag vid flera tillfällen, inte minst när det gäller hanteringen av islamister i partiet – något som också lett till interna konflikter inom MP. Partiledningens mediehantering har varit under all kritik och detsamma gäller partiets förmåga att kunna kommunicera med sina gräsrötter.

2. Noll ideologisk förankring
Sett från partiets födelse har Miljöpartiet gått från en progressiv underdog till ett parti som omfamnar den liberala demokratin. Redan i samband med valet 2014 bedyrade Gustav Fridolin och Åsa Romson att Miljöpartiet tror på den liberala doktrinen. Gustav Fridolin, som har sina rötter i Syndikalisterna, är en av de personer som pekas ut som skyldig för högersvängen inom partiet. MP:s avståndstagande från miljörörelsens gräsrötter till förmån för kapitalismen är ett tydligt exempel på MP:s ideologiska tapp.

 

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se