Kontakta oss

INRIKES

Miljöpartiet: Miljardärer ska inte få något elstöd

Publicerat

den

INRIKES Miljöpartiet anser att regeringens elstöd är dåligt utformat. Partiet vill inte att den välmående överklassen ska få något stöd från skattebetalarna.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi anser att den blåbruna regeringens elstöd är ”extremt dåligt utformat”. Stenevi kritiserar modellen som utelämnar elstöd till norra Sverige samtidigt som det är den delen av Sverige som producerar mest el. Enligt Stenevi påminner det om kolonialism.

– Det är för bedrövligt och det påminner mest om gamla tiders kolonialism, säger Stenevi på presskonferensen.

Ett annat problem enligt partiet är att även överklassen kommer att få ekonomiskt stöd från skattebetalarna. En granskning har tidigare visat att Sveriges miljardärer kan få uppemot hundratusen i elstöd för att värma sommarstugor, pooler och lyxvillor vilket språkröret Per Bolund är kritisk till.

– De som är rika blir ännu rikare. Regeringen bör se över inför kommande utbetalningar hur stödet kan göras mer rättvist, att det inte går till de som absolut inte behöver det, säger Bolund.

Miljöpartiet vill hellre se att myndigheterna gör en utredning och tar fram en bättre modell som ger elstöd till de som har störst behov. Överklassen får betala sina egna elräkningar enligt partiet.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se