Kontakta oss

INRIKES

Moderater och Sverigedemokrater:  Landslagets matchtröja ovärdig i riksdagshuset

Publicerat

den

HÖGERN Samma dag som Sveriges herrlandslag i fotboll vann gruppspelet i VM i Ryssland blev stora delar ur den svenska högern kränkta. Naturligtvis var det inte vinsten eller Jimmy Durmaz som gjorde dem upprörda. Nej istället var det landslagets matchtröja  som fick ilskan att rinna över.

Samma dag som Sverige spelade sin avgörande match mot Mexiko passade socialminister Annika Strandhäll på att hylla landslaget genom att bära matchtröja i Sveriges riksdag. Då blev den svenska Twitterhögern kränkt. Anledningen var att klädseln inte ansågs fin nog.

En av alla de som har rasat mot Strandshälls klädsel är den tidigare toppmoderaten, numera ledarskribenten, Hugo Selling som tycker att det är ovärdigt att bära svenska landslagets matchtröja i Sveriges riksdag. ”Ovärdigt och fåfängt uppträdande av ett statsråd i riksdagen” skriver han på Twitter och får medhåll från hundratals högersympatisörer, bland dem högt uppsatta moderater och Sverigedemokrater.

I ytterligare en tweet förtydligar Hugo Selling att hans ställningstagande mot matchtröjan handlar om den tydligen skulle bryta mot riksdagens klädkod som säger att riksdagsledamöterna ska bära vårdad klädsel. Utan klädkod blir Sverige tydligen någon slags diktatur.

Någon annan som också reagerar starkt mot landslagets matchtröja är Sverigedemokraternas riksdagskandidat Jonas Andersson som är vice ordförande för SD Östergötland och gruppledare för SD i Linköping. Enligt Jonas Andersson är det ”pajaskonster” och ”aktivism” att klä sig i landslagets färger i riksdagshuset.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se