Kontakta oss

INRIKES

Ivar Arpis apartheidförslag: Svenskar med invandrarbakgrund ska kallas ”svenskländare”

Publicerat

den

INRIKES Svenskar med invandrarbakgrund bör kallas för ”svenskländare”. På så sätt slipper rasister bli förvirrade när ordet ”svensk” diskuteras. Det kanske låter som ett dåligt skämt men det är det inte, det är det senaste förslaget från Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi.

Det är på mikrobloggen Twitter som SvD:s ledarskribent Ivar Arpi utvecklar resonemanget kring begreppet ”svenskländare”. Bland annat anser han att det finns tre nivåer av svenskhet. Vilket är ett märkligt sammanträffande då Sverigedemokraterna är det enda parti som har en liknande åsikt om svenskarna.

Enligt Arpi borde ordet införas i svenska språket för att särskilja etniska svenskar från övriga medborgare i Sverige. Arpi rättfärdigar förslaget med att nyord som ”snippa” och ”hen” införts i språket på senare år. Ivar Arpi skriver även att människor måste börja skilja på etnicitet, nation och medborgarskap. Som exempel menar han att det finns etniska svenskar som inte bor i Sverige som till exempel baltsvenskar och finlandssvenskar. ”Etniska svenskar fortsätter vara svenskar och andra blir svenskländare.” skriver han på Twitter.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se