Kontakta oss

LEDARE

Moderaterna: Politikerlöner är viktigare än pensionärerna

Publicerat

den

LEDARE Det moderatledda styret i Göteborg har drivit igenom en rad besparingar på äldrevård och grundskola. Men på frågan om att spara in pengar genom att sänka politikernas löner säger Moderaterna blankt nej. Det vore nämligen orimlig populism.

Det blev ert historiskt maktskifte i Göteborg efter valet 2018 när Socialdemokraterna gav bort makten till Moderaterna och övriga Alliansen. När maktskiftet tog vid påbörjades ett ekonomiskt stålbad för medborgarna. En av de första sakerna som det nya styret genomförde var att dra in på halkskydd till äldre. Halkskydden hade delats ut kostnadsfritt till stadens äldre sedan åratal och så ville det nya högerstyret inte längre ha det. Kommunstyrelsens ordförande, Axel Josefson, motiverade det dumsnåla beslutet med att Moderaterna vill få bort det man kallar för ”gratiskultur”.

– Jag tror säkert att den enskilde vill ha en gratis brodd och en gratis entré, men jag tror också att många förstår att vi inte kan leva av en gratiskultur, sa Axel Josefson till SVT.

I november förra året föreslog både Vänsterpartiet och Miljöpartiet ett nytt besparingskrav: sänkta politikerlöner för Göteborgs proffspolitiker. Idag tjänar Göteborgspolitikerna nästan lika mycket som riksdagsledamöter – 65 000 kronor i månaden. Enligt V och MP borde dessa löner sänkas till 45 000 kronor i månaden. Förslaget fick det moderatledda högerstyret att reagera med ilska. Att skära ner på äldre och skolbarn är okej – men att skära ner på politikerlönerna är oacceptabelt, enligt högerstyret. När Axel Josefsson slog tillbaka mot förslaget kallade han det hela för populism och orimligt.

– Jag tycker att det är fel väg att gå. Vi behöver ha rimliga ersättningar för förtroendevalda (…) Det är ett populistiskt förslag, sa Axel Josefsson till tidningen GT.

Det intressanta med detta fall är att V och MP:s förslag hade inneburit en besparing på strax över 4,3 miljoner per år, vilket kan jämföras med högerstyrets indragna halkskydd för en halv miljon per år.

Så där har vi det. Det handlar inte om att spara in pengar. Pengarna finns men omfördelningen av resurserna är inte till för att gynna vanligt folk. Klassintresset ljuger aldrig. I Axel Josefsons värld är det rimligt med höga politikerlöner men orimligt att förebygga halkolyckor bland äldre. Kosta vad det kosta vill.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se