Kontakta oss

INRIKES

Moderaternas integrationsexpert spred judehat på nazistsajt

Publicerat

den

Faksimil Svenska Afghanistankommittén

INRIKES   Experten i Moderaternas integrationskommission har under åratal skrivit rasistiska och nedsättande kommentarer om judar och homosexuella på nätet. Det avslöjar Dagens Nyheter i en granskning.

Opinionsbildaren Hamid Zafar är en av Sveriges mest kända skoldebattörer och debatterar ofta på Twitter under nicket ”Rektor Hamid”. Men det är inte den enda plattformen Hamid Zafar har använt för att nå ut med sina åsikter. Enligt en ny granskning som Dagens Nyheter har gjort har Hamid Zafar spridit homofobiska och antisemitiska åsikter under pseudonym på nätet. Inläggen har gjorts under perioden 2011 till 2016 på sociala medier och kommentarsfält på diverse hemsidor. Under tiden inläggen gjordes var han utredare på Skolinspektionen och rektor på Sjumilaskolan.

Skrev på ökänd nazistsajt

I DN:s granskning framgår det att Hamid Zafar har skrivit på den tidigare nazistsajten ”Nationell.nu”. Den kända debattören har även rasat mot att högstadieelever har fått lära sig om nazisternas folkmord på romer, judar och andra minoriteter. När boken ”Om detta må ni berätta” som handlar om förintelsen och gavs ut till högstadieelever skrev Zafar bland annat att det var ett sätt för ”Sionisten Göran Persson” att fjäska för Israel: ”Syftet med boken är att skapa ett slags kollektivt masspsykos där eleverna matas med hur fruktansvärd Förintelsen var.”

I en Twitterdiskussion om kristna homosexuella har han bland annat hånat svenska kyrkan för att samkönade par får gifta sig.
”Säger hen som har bögar som viger andra bögar i Jesu namn i kyrkan. Haha”. ”Vad säger din herre om att välsigna sodomiter i hans kyrka?”, har Hamid Zafar skrivit.

Värvades till Moderaternas kommission

I april 2019 värvades Hamid Zafar till Moderaternas integrationskommission där han jobbar tillsammans med Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Hamid Zafar tar idag avstånd från de åsikter han spridit på nätet. Zafar skyller bland annat på att han var ung, dum och sökande. Under perioden som de värsta inläggen skrevs var han då 28–33 år gammal och arbetade som utredare på Skolinspektionen och rektor.

– I efterhand ser jag tillbaka på det som en väldigt destruktiv period. Men så ser det ut på sociala medier, det florerar den typen av åsikter och jag var en del av det, säger Hamid Zafar.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se