Kontakta oss

INRIKES

Antisemitism är störst bland högerpartierna

Publicerat

den

Foto: Riksdagen

INRIKES Forum för levande historia har gjort en ny undersökning om antisemitism i Sverige. Slutsatsen är att den minskar och främst existerar hos de tre högerpartierna.

Efter att debatten om antisemitism varit aktiv i Sverige har Forum för levande historia valt att göra en undersökning om hur antisemitism ser ut i Sverige. Den nya undersökningen jämförs med en äldre från 2005 som visar att alla olika former av antisemitism i Sverige har minskat sedan dess. Statistik från Brottsförebyggande Rådet, BRÅ visar dock att antalet hatbrott med antisemitiska motiv har haft en liten men stadig ökning. Även undersökningar bland den judiska minoriteten i Sverige visar att majoriteten av dom känner sig utsatta.

Undersökningen undersöker synen på hur svenskar ser på judar i sin sociala umgängeskrets eller t.ex. på en maktposition som statsminister. Den undersöker också konspirationsteorier om George Soros och globalister, som är ofta är andra uttryckt för påståendet om judar som styr världen bakom kulisserna tillsammans med äldre konspirationsteorier som förnekelsen av förintelsen. De undersöker också antisemitisk kritik av staten Israel.

Enligt undersökningen är det runt 5% av befolkningen som kan ses som antisemiter. Antalet med antisemitiska fördomar ligger på 28%. Bland de grupper där antisemitism är större än genomsnittet är det främst äldre personer oavsett om de är födda i Europa och utanför. Bland religiösa är det främst muslimer som är överrepresenterade och politiskt är överrepresentationen störst bland Sverigedemokrater.

I högern finns det flest antisemiter
De två partier där deras sympatisörer uppvisar minst antisemitism är Vänsterpartiet och Miljöpartiet. I undersökningen används Socialdemokraterna som referensgrupp. Även Centerpartiet och Liberalerna har en lägre grad av antisemitism bland deras sympatisörer än hos Socialdemokraterna.

Allra värst är det för Sverigedemokraterna där de har 20% större antisemitism bland deras sympatisörer. Näst värst är Moderaterna på 9% och sedan är det Kristdemokraterna på tredje plats med 7%. Kristdemokraterna sticker dock ut då deras sympatisörer uppvisar minst antisemitism i synen på Israel.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se