Kontakta oss

INRIKES

S-ledd Hyresgästförening stängs av efter grov rasism

Publicerat

den

INRIKES     Hyresgästföreningen stänger av styrelsen för Hyresgästföreningen Södra Bohuslän. Anledningen är grov sexism och rasism som har avslöjats med hjälp av en inspelning från ett styrelsemöte.

Den sexistiska jargonen på Hyresgästföreningens konferens var så pass grov att flera kvinnor valde att lämna lokalen. Mannens beteende rapporterades av en styrelseledamot inom distriktsstyrelsen och hamnade under utredning men friades av regionstyrelsens policygrupp som menade att mannen inte brutit mot Hyresgästföreningens värdegrund.

Styrelsekollegan som rapporterade mannens beteende och har även anmärkt på öppen rasism mot svarta i samband med en julmiddag. För detta kallades hon till ett möte med styrelsen för Hyresgästföreningen Södra Bohuslän där hon närmast skälldes ut för att hon hade agerat mot öppen sexism och rasism.

S-politiker drivande

En som var med på mötet var S-politikern Alexander Hutter som är ordförande för Hyresgästföreningen Södra Bohuslän.

På en inspelning från mötet hör man hur Alexander Hutter försvarar användandet av N-ordet och är klart kritisk till att han och styrelsemedlemmar ska behöva efterleva den värdegrund han predikar för andra.

– Då gäller det fan att passa sin tunga mina damer och herrar. Då är vi torsk allihopa i min värld, säger Alexander Hutter om värdegrundsarbetet inom Hyresgästföreningen.

I inspelningen hör man även hur andra styrelsemedlemmar vräker ur sig N-ordet gång på gång. Bland annat hör man hur en av styrelsemedlemmarna säger: ”Man kan inte veta sina värderingar förrän den dag man kommer hem och finner sin dotter med en mörk man”.

Styrelsen avstängd

Under måndagen gick Hyresgästföreningen västra Sverige ut med regionstyrelsens arbetsutskott beslutat att stänga av hela styrelsen för södra Bohuslän. Anledningen var den inspelning som även Aktuellt Fokus har fått ta del av.

Hyresgästföreningens värdegrund är väldigt tydlig med att vi står för alla människors lika värde. Vi accepterar inte rasism, främlingsfientlighet, diskriminering eller kränkande behandling i vår organisation.

I helgen fick Regionstyrelsens Arbetsutskott (AU) en ljudinspelning från ett styrelsemöte i en Hyresgästförening tillhörande Västra Sverige. Ljudfilen innehåller grova rasistiska och sexistiska kommentarer från flera personer.

Hyresgästföreningen ser oerhört allvarligt på det som framkommit. Därför har Arbetsutskottet (AU) idag beslutat att med omedelbar verkan stänga av samtliga styrelseledamöter i föreningen från alla förtroendeuppdrag tills vidare i väntan på utredningens resultat. Regionstyrelsen kommer nu skyndsamt att granska det som har sagts och kommer därefter fatta beslut om vidare åtgärder.
Regionstyrelsen tar tills vidare tar över ansvaret för denna Hyresgästförening.”, skriver Hyresgästföreningen västra Sverige.

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till “0720201984” och märk din gåva med “kaffe”! 👍 (betalningsmottagare k.fredriksson).

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se