Kontakta oss

I SAMARBETE MED ETT FÖRETAG

När är det dags att byta ut fönster och dörrar? 

Publicerat

den

Som husägare märker man rätt tidigt att det hela tiden finns något att dona med. Om det inte är en renovation av köket så är det trädgården som behöver fixas till. Vid dessa tillfällen syns det dock relativt snabbt när det är dags att ta tag i det, men när det kommer till utbyte av fönster och dörrar kan det vara något mer otydligt. 

När det är dags att byta ut både fönster och dörrar varierar såklart från hus till hus. Faktorer som väderförhållanden och när man köpte eller byggde huset spelar stor roll. Man kan dock räkna med att livstiden för både fönster och dörrar är någonstans mellan 10 och 15 år. Sedan finns det givetvis andra faktorer att ha i åtanke – och många gånger är det bättre att byta fönster så väl som dörrar så tidigt som möjligt. 

5 tecken på att det är dags för nya fönster & dörrar 

Det är inte bara ett talesätt att våra bostäder talar till oss. Många gånger gör de faktiskt det när dörrar och fönster behövs bytas ut. Det kan ta form som vattenskador, buller och några gånger små viskningar från glipor. Om något av nedanstående tecken verkar bekant för dig kan det vara värt att investera i ett par nya fönster och dörrar på Sparfonster.se. Då vet du nämligen att du får valuta för pengarna och fönster och dörrar som håller i flera år framöver. 

  • Det upplevs drag längst fönstret eller dörren 
  • Det finns vattenfläckar eller liknande, synlig skada 
  • Ljudet isoleras inte längre 
  • Det är svårt att öppna och stänga dem 
  • Elräkningen är högre än vad den brukar 

10–15 år är en bra tumregel 

Om du upplever någon eller flera av de ovan nämnda varningstecknen är det troligtvis dags att installera nya fönster och dörrar i bostaden. Några gånger räcker det dock med att ersätta delar av dörren eller fönsterna för att det ska hålla ett eller två år till. Att begränsa fönster och dörrars livslängd till 10–15 år är dock en bra tumregel, där dem av sämre kvalitet kan hålla färre år och de som är väl installerade och av bra material kan hålla ytterligare några år. Oavsett är det viktigt att ersätta fönsterna så väl som dörrarna i huset i rimlig tid eftersom det lönar sig. 

Ju bättre fönster och dörrar som finns i hemmet desto mer pengar kommer du spara. Trots att priset på installation någon gång kan avskräcka en, lönar det sig i längden att installera fönster och dörrar av hög kvalitet. Vilket material du bestämmer dig för är en smaksak. Det finns ett brett utbud av dörrar och fönster i trä och plast, samt dem med träramar och en yta i aluminium för att klara väldigt blandade klimat. Be om tips från din återförsäljare så att du får rätt fönster och dörrar till ditt hem. 

Fortsätt läsa
Annons