Kontakta oss

INRIKES

Nazister planerar 1 maj-provokationer i Sundsvall

Publicerat

den

Foto: Christer Karlsson

INRIKES Våldsam nazistorganisation planerar provokationer på 1 maj i Sundsvall. Kräver blod från politikerna.

Den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) har lämnat in en ansökan om torgmöten på 1 maj i Sundsvall. På organisationens hemsida bekräftas planerna med en officiell inbjudan till likasinnade. Enligt NMR kommer parollen för torgmötet vara ”Bröd till arbetarna – blod från politikerna!”.

I ansökan framgår det att NMR vill hålla sitt torgmöte på Stora torget som ligger i centrala stadskärnan. Enligt nazisterna själva vill man ha tillgång till torget mellan 09.00 – 18.00.

Nazistisk terrororganisation

Nordiska Motståndsrörelsen är ett öppet nazistisk parti som har legat bakom en mängd våldsdåd och attacker på oliktänkande, ickevita, fackförbund och HBTQ-personer. Förra året dömdes tre NMR-medlemmar för inblandning i en serie bombdåd i Göteborg. Flera av NMR:s medlemmar är dömda för dråp och mord.

Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp råder det inga tvivel om att Nordiska Motståndsrörelsen är en terrorgrupp.

– Det är definitivt en terrorgrupp. Dels vad det gäller ideologi, att man vill störta demokratin och införa ett nationalsocialistiskt styre, dels att man har paramilitära aktiviteter och vapengömmor. Tydligast blir det väl efter händelserna i Göteborg där tre individer med kopplingar till NMR skulle spränga flyktingboenden. De uppfyller rekvisiten för en terrorgrupp, säger Magnus Ranstorp till Dagens ETC.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se