Kontakta oss

INRIKES

Fortsatta skräcksiffror för KD och L

Publicerat

den

INRIKES Löftesbrott och extremism är ingen vinnande strategi för Ebba Busch och Johan Pehrson. Kristdemokraterna och Liberalerna hade inte ens kommit in i riksdagen om det vore val idag. Det visar nya siffror från SVT/Novus.

Hade det varit val idag hade Sverige gått mot ett solklart rödgrönt maktskifte. Det visar SVT/Novus nya opinionsundersökning. Enligt undersökningen hade det rödgröna blocket 54,2 procent medan nya Alliansen bestående av M+KD+SD+L bara hade gått 45,5 procent.

Skräcksiffror för KD och L

Sist Liberalerna var över riksdagsspärren på fyra procent var i november 2022. Sedan dess har partiets nedåtgående spiral varit ett allmänt faktum. Idag har bara 3,6 procent av väljarna förtroende för Liberalerna. Förklaringen till partiets väljartapp ligger i alla de löftesbrott som högerpartierna gjorde sig skyldiga till efter valrörelsen. Trots det tror Liberalernas partisekreterare Gulan Avci att partiet har framtiden med sig.

– Alternativet hade ju varit att vi skulle ha satt oss vid sidlinjen, men då hade inte de reformer som vi gick till val på 2022 kunnat genomföras. Jag tror att man ska se långsiktigt på politik, när vi närmar oss 2026 kommer också väljarna belöna oss för vårt ansvarstagande, säger Gulan Avci till SVT.

Även Kristdemokraterna ligger under spärren. Hade det varit val idag hade bara 3,5 procent av väljarna lagt sin röst på partiet.

Enligt Novus vd Torbjörn Sjöström är de bägge högerpartiernas misslyckande unikt i svenskt politik.

– Det är ju något unikt att två regeringspartier ligger under spärren men och andra sidan kom de in på ganska låga nivåer från början. Det har ju blivit en samling kring de tre stora partierna, säger Torbjörn Sjöström till SVT.

Det enda parti som går tydligt framåt i mätningen är Vänsterpartiet. Enligt SVT/Novus har V vuxit en procent sedan föregående mätning i mars. Idag hade 7,7 procent av väljarna lagt sin röst på Vänsterpartiet.

Hela mätningen

Hela mätningen

Nedan ser du mätningen i sin helhet. I den högra stapeln anges förändringen jämfört med SVT/Novus tidigare mätning

🔴Vänsterpartiet                      7,7         +1,0
🔴Socialdemokraterna        37,6         -0,6
🟢Miljöpartiet                            4,3          -0,1
🟢Centerpartiet                        4,6          -0,3
🔵Liberalerna                             3,6          +0,1
🔵Moderaterna                         19,9        -0,3
🔵Kristdemokraterna              3,5        – 0,1
🔵Sverigedemokraterna      17,5        +0,2
🔴🟢 S+V+MP+C                        54,2     +0,0
🔵🔵 M+KD+SD+L                    44,5 *   -0,1

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se