Kontakta oss

INRIKES

Nazistisk patrullering i Öresund uppges vara misstänkt bluffaktion

Publicerat

den

ÖRESUND | Under dagen nåddes allmänheten av nyheten att nazister från nätverket Nationell Framtid ska ha patrullerat Öresund i båt i jakt efter misstänkta flyktingar som försöker ta sig över sundet förbi etablissemangets gränskontroller. Nu framkommer uppgifter som tyder på att nyheten är bluff.

Skånska Dagbladets enda källor är en anonym uppgiftslämnare som har ljugit om detaljerna i sina uppgifter samt nazisterna själva. Förutom det har nyheten cirkulerat som ett tips till olika svenska medier sedan hösten. Samtliga medier har efter källgranskning och research kommit fram till att det inte har funnits något att gå på.

Gammal beprövad högertaktik

Falska nyhetstips med syftet att få gratis reklam är en gammal beprövad taktik inom den så kallade ”nationella rörelsen”. Nationell Framtid är en mindre organisation med säte i Skåne. Organisationens medlemmar och sympatisörer kommer från olika delar av den ”nationella rörelsen” men majoriteten som var med att starta upp verksamheten förra året återfanns flera tidigare medlemmar i det havererade fascistpartiet Svenskarnas Parti, men även före detta företrädare för det numera nedlagda partiet Nationaldemokraterna har synts tillsammans med gruppen.

Under förortskravallerna i Stockholm gick den fascistiska organisationen Nordisk Ungdom ut och påstod att organisationen hade börjat patrullera ”svenska områden” i anslutning till Husby och andra förorter. I verkligheten visade det sig att organisationen hade haft en vandring i ett villaområde utanför Sollentuna, långt från kravallerna.

Syftet bakom bluffaktionerna är att verka större än vad man är. Anledningen är för att organisationerna ofta lider av pengabrist vilket medför mindre reklamsatsningar som kan nå allmänheten. Genom att utnyttja media hoppas man kunna nå ut till allmänheten utan att betala för det.

Aktuellt Fokus kommer att återkomma om Nationell Framtid framöver.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se