Kontakta oss

UTRIKES

Svenska brandmän i solidaritet för gripna kollegor

Publicerat

den

UTRIKES | I fredags greps tre spanska brandmän utanför den grekiska ön Lesbos av grekiska kustbevakningen. Brandmännen försökte rädda människor från att drunkna i Medelhavet. Nu protesterar deras svenska kollegor mot gripandet och kräver att deras kollegor ska släppas omedelbar verkan.

De gripna brandmännen tillhör den ideella hjälporganisationen PROEM -AID som består av främst av brandmän som hittills har förhindrat drygt 15 000 människor från en säker död i Medelhavet. De spanska brandmännen är misstänkta för människosmuggling. Anklagelserna har upprört svenska brandmän som skriver att Greklands politiska linje riskerar människoliv.

– Genom påståenden om att livräddande insatser är att betrakta som människosmuggling riskeras nu ytterligare människoliv., skriver de svenska brandmännen i ett uttalande.

Läs uttalandet nedan

FRIGE VÅRA KOLLEGOR!
I fredags greps tre spanska brandmän av den grekiska kustbevakningen när de försökte rädda människor från att drunkna i Medelhavet. Under 2015 drunknade fler än 3 600 flyktingar som i dåliga båtar försökte ta sig över havet till Europa. De tre brandmännen tillhör PROEM – AID, en hjälporganisation bestående av främst brandmän, som med sitt ideella engagemang på kort tid har undsatt 15 000 människor som befunnit sig i samma situation.

När den grekiska kustbevakningen grep dem befann sig brandmännen utanför Lesbos. Enligt gränspolisorganisationen FRONTEX var flyktingarnas båtar inte i tillräckligt dåligt skick(!) för att brandmännen skulle behöva hjälpa dem ur vattnet. De anklagas därför för människosmuggling.

EU:s gränspolitik omöjliggör säkra flyktvägar, och tvingar på så sätt människor till den livsfarliga färden över Medelhavet. Genom påståenden om att livräddande insatser är att betrakta som människosmuggling riskeras nu ytterligare människoliv.
Vi kräver att alla anklagelser mot våra spanska kollegor – Julio Latorre, José Enrique och Manuel Blanco – omedelbart dras tillbaka.
(Uttalandet har skickats till grekiska ambassaden i Stockholm samt till FRONTEX huvudkontor.)

http://www.thinkspain.com/news-spain/26977/sevilla-firefighters-jailed-for-human-trafficking-during-refugee-rescue-released-on-bail

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se