Kontakta oss

ARBETSLIV

NCC försvårade åklagarutredningen efter livshotande arbetsplatsolycka

Publicerat

den

ARBETSLIV Byggnadsarbeten skadades svårt och fick livshotande skador. Efteråt valde byggjätten NCC att försvåra utredningen om bolagets skuld. Det framgår av arbetsmiljöklagaren Stefan Edwardson.

Arbetsmiljöklagare Stefan Edwardson, vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, har väckt talan om arbetsmiljöbrott mot byggjätten NCC. NCC misstänks för vållande till kroppsskada och riskerar att betala en halv miljon kronor i företagsbot. Ett lindrigt straff jämfört med vad den anställda byggnadsarbetaren har fått genomlida. Byggnadsarbetaren bröt bland annat revbenen på 15 olika ställen och skadade kroppspulsådern och levern. Genom ett mirakel kunde han överleva. Trots att det här gått över fyra år sedan arbetsolyckan inträffade har arbetsköparen NCC inte velat göra rätt för sig.

I en intervju med tidningen Arbetarskydd säger åklagaren Stefan Edwardson att han inte ens har fått höra företrädare för företaget. Vilket är en anledningarna till att målet har dragit ut på tid.

– Det har tagit lång tid för polisen, trots direktiv och flera påminnelser. Sen har jag inte fått höra företrädare för bolaget, säger Stefan Edwardson.

Edwardsson uppger även att han inte anser att det finns några skäl till jämkning och att han tänker ta upp NCC:s agerande i domstolen.

– Jag vill inte att bolaget ska hävda att det finns skäl för jämkning. Jag tycker inte att man kan göra det när tidsutdräkten delvis beror på åtgärder från det misstänkta bolaget.
Förhandling förväntas bli under hösten i Kalmar tingsrätt.

Källa: Arbetarskydd

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se