Kontakta oss

INRIKES

Stark tittarkritik mot SVT: ”Springer extremhögerns ärenden”

Publicerat

den

INRIKES Den högerextrema hegemonin har nått Sveriges Television. Det menar många TV-tittare som såg Aktuellts 21-sändning igår. Idag riktas skarp kritik mot den statliga nyhetskanalen.

I Aktuellts nyhetsinslag försökte de statliga journalisterna vända på begreppet ”godhet”. Bland annat fick tittarna höra att det som förr ansågs vara värt att sträva efter är att betrakta som naivitet och egenintresse idag. I inslaget intervjuades den moderata riksdagskandidaten Ann Heberlein och ledarskribenterna Ivar Arpi och Anders Lindberg. Anders Lindberg presenterades som avskydd i vida kretsar samtidigt som Ivar Arpi presenterades som konservativ.

– I stora kretsar i den svenska befolkningen är det viktigare att vara god. Det vill säga att man har sin egen tiggare som man hjälper, man engagerar sig för ensamkommande och man har ett fadderbarn osv, än att ha en stor TV-aparat eller åka semester med all inclusive. Det verkar lite vulgärt, sa Ann Heberlein.

Godhetsknarkare

– Dom som man kallar för godhetssignalerare eller godhetsknarkare är väldigt ovana i Sverige med att bli ifrågasatta, påstod Ivar Arpi.

Ivar Arpis påstående stämmer inte med verkligheten. Sedan åtminstone förra valrörelsen 2014 har begreppen ”god” och ”godhet” använts som ett slagträ mot en rad personer och företeelser i Sverige. Begreppen har i synnerhet använts när det gäller synen på fattiga människor och människor i nöd. Människor som hjälper hemlösa, integrerar flyktingar eller försöker göra insatser för fattiga medelsvenssons har fått sina motiv ifrågasatta sedan åratal. Samtidigt uteblir kritiken när det gäller storföretag och rika.

Storföretagen kritiseras aldrig för godhetsknarkande

Stark kritik

Efter inslaget har Sveriges Television fått stark kritik från tittarna. Många människor har frågat sig vad inslaget egentligen handlade om. Andra undrar varför Sveriges Television rapporterar om högerradikala föreställningar istället för att rapportera om nyheter.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se