Kontakta oss

ARBETSLIV

Föll sex meter från hemmagjord hisskorg – nu döms företagarna

Publicerat

den

HELSINGBORG    Plåtslagaren hissades upp på sex meters höjd i en osäkrad trälåda. Lådan lossnade och mannen fick bestående hjärnskador. Nu döms de skyldiga företagarna.

Istället för att ge sina anställda säker arbetsutrustning tvingades plåtslagaren jobba i en hisskorg, delvis gjord av fruktlådor, som hade hissats upp med hjälp av en gaffeltruck på en byggarbetsplats. Efter fyra timmar gled fruktlådan av gafflarna på trucken varpå plåtslagaren föll sex meter ner i marken.

Fallolyckan var så pass allvarlig att mannen fick föras till sjukhus med ambulans. På intensivvårdsmottagningen konstaterade läkarna att mannen fått hjärnblödning och allvarliga skallskador.

Foto: Polisens förundersökning

– Jag gjorde en riskbedömning och kom fram till att liftkorgen var säker nog, sa den nu dömda chefen efter olyckan.

Efter olyckan anmäldes plåtslagarens arbetsköpare och byggherren för arbetsmiljöbrott. I sin anmälan skrev Arbetsmiljöverket att olyckan med största sannolikhet hade kunnat undvikas om de ansvariga på arbetsplatsen hade förebyggt fallrisken med byggställningar eller annan skyddsutrustning. Nu har domen mot de bägge företagarna kommit.

Trots att olyckan har påverkat den nu 31 åriga mannens talförmåga, balans, minne och troligtvis aldrig kommer kunna arbeta igen så blir det inga hårda påföljder. Företagarna döms till företagsbot på sammanlagt 400 000 kronor. Åklagaren yrkade ursprungligen på 1,5 miljoner kronor i böter.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se