Kontakta oss

KRÖNIKA

Ebba Busch Thor och fattigpensionärerna – När verkligheten överträffar satiren

Publicerat

den

KRÖNIKA Kristdemokraterna och Ebba Busch Thors syn på svenska fattigpensionärer är minst sagt beklämmande. Framförallt när verkligheten överträffar satiren.

För ett par dagar sedan uppmärksammades det att en okänd person drivit med Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor, via ett satirkonto på Twitter. I en liberal högertweet om svenska fattigpensionärer skriver satirkontot att folk borde sätta sig in i det svenska pensionssystemet och att fattigpension är ett individuellt val. Vilket rönte stor uppmärksamhet på sociala medier då människor misstog satirkontot för den riktiga Ebba Busch Thor.

Satirkontot som driver med Ebba Busch Thor

Efter den uppmärksammade tweeten har kristdemokrater över hela landet gått ut och tagit avstånd från satiren. Även Kristdemokraterna centralt har gått ut och förklarat att budskapet från satirkontot inte kommer från Ebba Busch Thor.

Men vad är det dom tar avstånd från egentligen? Sett till oberoende fakta satte satirkontot endast fingret på den materiella verkligheten. Tar Kristdemokraterna verkligen avstånd från det svenska pensionssystemet där människors pensionssparande spekuleras bort på börsen? Nej faktiskt inte. Faktum är att dom är nöjda med hur pensionssystemet ser ut. Inne på Kristdemokraternas hemsida kan man bland annat läsa att Kristdemokraterna anser att pensionerna handlar egenansvar – vilket i praktiken innebär att KD anser att fattigpensionärer har sig själva att skylla.

”Kristdemokraterna står bakom pensionsöverenskommelsen mellan allianspartierna och Socialdemokraterna. Sverige har i dag ett pensionssystem som är långsiktigt hållbart och det vill Kristdemokraterna fortsätta att värna. Det egna ansvaret när det gäller tjänstepensioner och privat pensionssparande måste uppvärderas.” står det på kristdemokraterna.se

Men vad tycker KD-ledaren Ebba Busch Thor om svenska fattigpensionärer på riktigt? I en tweet från förra valrörelsen avslöjade hon sina åsikter. ”Gör annat val, få annat resultat.” skrev hon om människor som tvingas leva på låga pensioner. Den riktiga Ebba Busch Thor uppvisar alltså slående likheter med satirkontot som blev uppmärksammad häromdagen.

Den riktiga Ebba Busch Thor under förra valrörelsen

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se