Kontakta oss

INRIKES

Nobelkommittén bjöd in krigshetsare

Publicerat

den

UTRIKES| I samband med att Nobelfesten äger rum lanserar nobelkommittén ett debattforum. I det första forumet medverkar krigshetsarna Henry Kissinger och Zbigniew Brzezinski.

I ett pressmeddelande meddelar nobelkommittén att de i samband med nobelkommitténs utdelning av fredspriset kommer lansera ett debattforum. De två inbjudna huvudgästerna är de amerikanska politikerna Henry Kissinger och Zbigniew Brzezinski. Temat på debatten kommer att vara USA och världsfreden efter presidentvalet.

De två amerikanerna har haft olika roller i den amerikanska maktapparaten, men båda har hetsat krig mot länder där folket, enligt amerikanska intressen, valt fel. Utöver krig som USAs invasioner av Vietnam och Afghanistan har dessa män varit delaktiga i att starta flera konflikter under kalla kriget. Kissinger är en av de ansvariga bakom störtandet av den folkvalde socialisten Salvador Allende i Chile. Allende blev ersatt av diktatorn Augosto Pinochet som utsatte landets befolkning för terror.

Henry Kissinger och Zbigniew Brzezinski har inte längre några aktiva roller inom makten men de har fortfarande inflytande över amerikansk utrikespolitik. De stöttar Saudiarabiens terror i Yemen och upprustning i Stilla havet och Sydostasien för att sätta press mot Kina.

Det är oklart om de två amerikanerna kommer att ha någon motpart i debatten som kritiserar deras krigshetsande ”fredslinje.”

På sociala medier uppmanar fredsaktivister till en bojkott mot debattforumet. De anser att USA med alla sina krig inte kan ha två av sina stora krigshetsande före detta ministrar som representanter för fred.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons