Kontakta oss

INRIKES

Socialister agerade mot sextrakasserande restaurangchefer!

Publicerat

den

LINKÖPING| När nyheten om att ägarna på restaurang Pamir Pintxos i Linköping hade polisanmälts för sexuella trakasserier och lönestöld mot en anställd bestämde lokala socialister sig för att agera. Knappt 24 timmar senare stod flera personer utanför restaurangen och protesterade. Till Aktuellt Fokus säger en av initiativtagarna att gårdagens aktion bara är början.

Under lördagseftermiddagen samlades lokala socialister från Linköping utanför restaurang Pamir Pintxos. Med sig hade de flygblad som upplyste allmänheten om hur restaurangens kapitalister utsatt anställda kvinnor för sexuella ofredanden och trakasserier.

Lurades på lönen

När kvinnan bakom polisanmälan talar med den Linköpinsbaserade tidningen Corren säger hon att restaurangägaren försökte hitta på ursäkter när hon ville skriva anställningsavtal och prata lön.

– Men det var bara i början. Då nämnde han att jag skulle få en timlön på mellan 120 och 160 kronor. När jag sedan försökte prata lön och ville att vi skulle skriva anställningsavtal hittade han hela tiden ursäkter och sa att han först skulle kontakta Skatteverket och göra en del andra saker, berättar hon för Corren.

Den 25 november skulle kvinnans lön utbetalas men någon lön fick hon aldrig trots tidigare överenskommelser med chefen. Kvinnan började då söka efter restaurangägarna via telefon och sms. Några dagar senare träffade hon en av ägarna som kom med förslaget att han kunde betala henne kontant, något hon vägrade. Efter mycket om och men fick hon till slut en utbetalning – och vetskapen om att de hade stulit en stor del av hennes lön. Då bestämde hon sig för att göra en polisanmälan.

– Till slut fick jag 6 000 kronor på mitt konto, men det var oerhört lite för mina 78 timmar eftersom jag jobbade mest på helger och kvällar, säger hon till Corren.

Hotades efter polisanmälan

När en anställd på restaurangen fick nog av ägarnas arbetarfientliga beteende valde hon att göra en polisanmälan om sexuella trakasserier – då blev hon hotad av ägarna. I det ena hotet som ska ha skett via telefon hotar en av kapitalisterna kvinnan med att komma hem till hennes lägenhet om hon inte lägger ner polisanmälan.

Ägarna ringde polisen

Restaurangägarna var enligt uppgift mycket lugna när socialisterna ställde upp utanför restaurangen. Några hotfulla situationer uppstod med andra ord aldrig. Ägarna ska däremot ha försökt få bort socialisterna genom att ringa dit polisen, vilket misslyckades trots tre övertalningsförsök.
”Polisen sa att vi fick stå kvar så länge vi var lugna och undvek kontakt med ägarna. Jag sa att vår protest skulle ske fredligt.” säger en av initiativtagarna till Aktuellt Fokus.

Under de timmar socialisterna stod utanför restaurangen valde inte en enda person att gå in och äta. Istället valde flera potentiella matgäster att hörsamma de oberoende socialisternas bojkottkampanj.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se