Kontakta oss

INRIKES

Video: Här slår Kajsa Ekis Ekman sönder liberala myter om lata ungdomar

Publicerat

den

INRIKES| Kajsa Ekis Ekman och Günther Mårder medverkade nyligen i programmet Edit: Talkshow med Parisa Amiri från SVT. Programmets tema var Den otrygga jobbgenerationen, där de diskuterade ungdomsarbetslösheten i Sverige.

Kajsa Ekis Ekman är en välkänd vänsterprofil, författare och journalist. Günther Mårder är en högerekonom från Sollentuna och vd för organisationen Företagarna, en organisation som kämpar på företagarens sida mot arbetaren och staten.

Debatten genomsyras av att Mårder sprider liberala felaktigheter om ekonomin som Ekman sågar sönder med fakta och statistik.

”Vi jobbar för att det är roligt” 
Mårder inleder debatten med att påstå att vi jobbar för att det är roligt. Ekman är oenig och förklarar kort hur det monetära systemet fungerar. Att ha roligt på jobbet är långt ifrån verkligheten.

Båda är överens om att ungdomsarbetslösheten har spårat ur i Sverige. Mårder anser att orsaken är lata ungdomar med attitydproblem. För att åtgärda situationen ska skolor ägna sig åt att träna ungdomar att le och slicka röv. Ekman anser snarare att bakgrunden ligger i att det är landets högerekonomi som förstört för ungdomarna. Som exempel nämner hon att 1992 blev bemanningsföretag lagliga och hur regler kring visstidsanställning luckrades upp 2007

Ungdomar är lata och väljer fel branscher enligt Mårder. Individer som hamnar fel får skylla sig själva. Mat och tak över huvudet är inga rättigheter: är du fattig och inte har råd får du vara utan. Ekman anser att han vill ta tillbaka Sverige till 1800-talet.

”Det var bättre före kvinnorna kom ut på arbetsmarknaden” 
Ett annat diskussionsämne var arbetsrelaterade sjukdomar och stress som båda ökat sedan 1970-talet. Mårder anser att anledningen till ökningen är att kvinnor kommit ut på arbetsmarknaden. Ur ett frihetsperspektiv anser han att det är bra att kvinnor också får jobba men det är inte bara positivt då det sliter mer på mannen som då får utföra fler sysslor i hemmet. För att lösa problemen ska tjänstefolk ta hand om hushållssysslorna.

Ekman har svårt att hålla sig för skratt när Mårder raljerar. Ekman anser att Mårders idé med att skapa fler jobb för att lösa problemet är meningslös. Istället menar Ekman att det är de höga sociala kraven på hur ett hushåll ska se ut som leder till stress. Ska det skapas jobb bör det istället satsas på den offentliga sektorn som är utsatt för nedskärningar.

 

Kortare klipp:

.

Hela programmet kan du se här:
Svt-play – Den otrygga jobbgenerationen

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se