Kontakta oss

INRIKES

Nu får du dyrare elräkning tack vare Sverigedemokraterna och regeringen

Publicerat

den

Foto: Marco Verch

INRIKES   Idag träder Sverigedemokraterna och regeringens höjning av elskatten i kraft. Skattehöjningen sker efter att SD, M, KD och L ägnat minst ett år åt att kräva skattesänkningar.Resultatet av löftesbrottet blir ännu dyrare elräkningar.

Elskatten är en statlig skatt som läggs på din elräkning. Den bestäms av riksdagen och justeras varje år. Idag den 1 januari kommer den höjas med hela 9 procent. Att höjningen sker mitt i vintern kommer slå extra hårt mot hushållens ekonomi ute i Sverige. Redan nu är elräkningarna uppe på rekordnivåer för många husägare. Prognoserna visar att hushållen kan få räkna med elräkningar uppåt 10-20 000. Energiminister Ebba Busch har uppmanat människor att vända sig till storbankerna och låna pengar för att betala sina elräkningar.

Går emot sin egen politik

Vid en enkel sökning på Google visar det sig att Sverigedemokraterna förespråkade sänkt elskatt under valrörelsen.  Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har även förespråkat sänkt elskatt under vintermånaderna.  Men nu när partierna styr Sverige tillsammans med Liberalerna, som också förespråkat sänkt elskatt, så går högerpartierna rakt emot sin egen politik och höjer elskatten för svenskarna.

Den nya elskatten kommer att landa på 49 öre/kWh, 39,2 öre exkl. moms. Elskatten är en statlig skatt som läggs på din elnätsfaktura. Den bestäms av riksdagsmajoriteten och justeras årligen.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons