Kontakta oss

KRÖNIKA

Nu har du chansen Bah Kuhnke – lägg ner samordnaren!

Publicerat

den

KRÖNIKA ”Var person på sin plats” och ”inse dina begränsningar” är två av de ingredienser i den svenska jantementaliteten vi bör vara rädda om. Det är tyvärr hittills inget som märkts hittills när regeringen tillsatt samordnare mot våldsbejakande extremism.

I grunden är det fel tänkt från början. En form av kompetensbank där allt finns utom kompetens. Dessutom ett uppdrag som gör ett framgångsrikt arbete omöjligt. Att klumpa ihop alla former av ”extremism” och försöka hitta universallösningar för att hantera dem är omöjligt när nazism, islamism och den så kallade västerextremismen har helt olika ursprung och orsaker. Jag skrev en kritisk krönika om detta här på Aktuellt Fokus i mitten av juli i år.

I dagarna har den nuvarande samordnaren mot det som regeringen kallar ”våldsbejakande extremism”, Anna Carlstedt, aviserat att hon kommer att lämna sitt uppdrag vid årsskiftet. Beskedet kom på Twitter, en social mediaplattform som Carlstedt samtidigt passade på att lämna helt. Ett något udda sätt att meddela att man avser lämna skutan kan tyckas, men samma sätt som Göran Hägglund valde när han skulle avgå.

Man ska vara rättvis. Carlstedt har inte gjort ett speciellt mycket sämre eller bättre jobb än sina företrädare. ”Skiten sitter i väggarna”, brukar det ju heta. I detta fall kanske snarare i uppdraget. Den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism är som sagt en i grunden feltänkt konstruktion. Samtidigt får åtminstone jag intrycket att Carlstedt avgår delvis på grund av trakasserier på internet. Sådant, däremot, utöver den berättigade kritik hon också fått, är oacceptabelt.

Vissa har nu, sedan Carlstedt meddelade sin avgång, ropat på en samordnare som faktiskt har kompetens för uppdraget. En av dem är den liberala debattören Sakine Madon som skrivit om saken på Twitter. Madon är en av få liberaler jag högaktar, men här har hon enligt mitt sätt att se det fel. Åtminstone delvis. Om man ska ha kvar funktionen bör den tillsätyas av någon med rätt kompetens, det är sant. Problemet är att vem man än sätter på denna post är den personen dömd att misslyckas. Och de personer jag tidigare hört nämnas i debatten är inga jag gärna skulle se på posten. Det knasiga är att de heter Magnus allihop. Norell, Sandelin och Ranstorp. Norell är nog den mest lämpade, tyvärr också den minst kända och har gjort sig känd för ett ganska hetsigt humör. Sandelin ser, av boken Extremister att döma, vänsterextrema terrorister i varje buske. Ranstorp är som Sandelin fast det som enligt honom lurar i varje buske är en muslim som väntar på rätt läge att ta makten i Sverige, ett narrativ jag tror vore ödesdigert.

Nu har den ansvariga ministern, Alice Bah Kuhnke, äntligen möjlighet att göra något vettigt. Lägg ner den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism nu nör Anna Carlstedt slutar vid årsskiftet. Lägg pengarna på extra resurser till polis och rättsväsende istället. Och kanske på extra anslag till Försvarshögskolan där seriös forskning i ämnet bedrivs. Ta chansen!

 

Jonas Lundgren
kronika@aktuelltfokus.se