Kontakta oss

KRÖNIKA

Lägg ner samordnaren mot våldsbejakande extremism

Publicerat

den

Anna Carlstedt (t.h.) Nationell samordnare mot så kallad "våldsbejakande extremism"

KRÖNIKA Lägg ner Samordnaren mot så kallad ”våldsbejakande extremism” och satsa resurserna på polisiär verksamhet istället. Det anser Jonas Lundgren i sin senaste krönika.

I mitten av juni slog Säkerhetspolisens chef Anders Thornberg larm i Aftonbladet och menade att det finns tusentals radikala islamister i Sverige. Under Almedalsveckan, när många tunga debattörer och politiker som vanligt samlades i Visby på Gotland, sattes dagordningen i stort sett helt av nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen. Ungefär samtidigt aktualiserades diskussionen om den så kallade vänsterextremismen i och med händelserna vid G20-mötet i Hamburg.

Diskussionen om politisk extremism är hetare än någonsin. Från regeringens sida hanteras frågorna till stor del av den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism. Efter att tidigare ha representerats av sossetoppen Mona Sahlin och därefter moderatpolitikern Hillevi Engström, innehas nu uppdraget som regeringens ”spjutspets” mot våldsbejakande extremism sedan 2016 av Anna Carlstedt. Det har kommit en hel del kritik mot funktionen som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism sedan tjänsten infördes under den borgerliga regeringen. Idén kläcktes från början av Liberalernas nuvarande partiledarkandidat Birgitta Ohlsson.

De tre grupper som pekas ut är så kallade vänsterextremister, islamister och högerextremister. Man har tidigare stämplat vänstergrupper som Allt åt Alla och Antifascistisk Aktion som farliga vänsterorganisationer. På högerkanten har man pekat ut Nordiska Motståndsrörelsen. Vilka man syftar på när det gäller islamism är mer oklart, men terrorsympatiserande grupper som stödjer bland annat Islamiska Staten eller al-Shabab ligger nära till hands.

I mitten av maj i år presenterade Novus en undersökning som visar att mer än 50 procent av Sveriges befolkning är rädda för terrorism och nya terrordåd efter det som hände på Drottninggatan i Stockholm tidigare i år. Samtidigt plöjer regeringen ner skattepengar i en nationell samordningsfunktion mot våldsbejakande extremism istället för att lägga resurserna där de behövs.

Resurserna behövs hos den poliskår och den säkerhetspolis som ytterst sörjer för vår inrikes säkerhet och som i nuläget bevisligen inte klarar av att skydda oss ordentligt. Inkompetensen hos den nationella samordnaren är också påtaglig. Bland annat har samordnaren en referensgrupp bestående av, bland andra, organisationen Forum för idéburna organisationer (ofta kallat Forum). Nuvarande samordnaren Anna Carlstedt var tidigare ordförande för Forum. Forum är en paraplyorganisation där en av medlemsorganisationerna är Islamic Relief Sverige, som tidigare varit i blåsväder när Expressen avslöjade organisationens kopplingar till personer som samlat in pengar till den al-Qaida-anslutna terrororganisationen al-Nusrafronten.

Medlemmar i Forum är även det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Förutom att ha en referensgrupp som bevisligen består av organisationer med suspekta kopplingar till grupper som tidigare kritiserats för sin bristfälliga demokratiska förankring så har man också ett märkligt förhållningssätt till nazister. När Anna Carlstedt ifrågasattes för att på ett artigt och glatt sätt korresponderat med representanter från Nordiska Motståndsrörelsen svarade hon med en avhyvling om vad demokrati innebär. ”Det ingår i en demokrati att kunna ställa frågor och få svar även när det gäller meningsmotståndare”, svarade hon debattören Sofie Löwenmark.

De som ska samordna och leda arbetet för att värna vår säkerhet är, som samhället fungerar, polisen. Dessa lider av ständig brist på resurser. Samtidigt pumpas våra skattepengar in i en institution, nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, som bevisligen inte är vuxen uppgiften, inte sitter på rätt kompetens eller ens förstår att hålla extremisterna kort, varken i sociala medier eller i sina egna referensgrupper. Lägg ner samordnaren och satsa pengarna där de behövs!

Jonas Lundgren
jonas.lundgren@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons