Kontakta oss

INRIKES

MUF-ledaren jämför cancersjuka med bidragstagare

Publicerat

den

INRIKES   Cancersjuka som nyttjar sjukförsäkringen lever på andra människors pengar. Detsamma gäller arbetslösa som går på a-kassa. Det skriver M-politikern tillika Moderattoppen Benjamin Dousa på sociala medier. Samtidigt öppnar Dousa dörren för att Moderaterna ska verka för att privata bolag ska ta över sjukförsäkringen.

M-politikern går till hård attack mot landets långtidssjuka och arbetslösa. På Twitter skriver han att människor som nyttjar sjukförsäkring och a-kassa är att betrakta som bidragstagare som lever på andra människors pengar. ”Försäkring = egna pengar Bidrag = andras pengar A-kassan och sjukförsäkringen finansieras nästan uteslutande av andras pengar = bidrag”, skriver Benjamin Dousa.

Inte koll på verkligheten

Enligt M-toppen är a-kassan samma sak som bidrag men i verkligheten är a-kassan en försäkring.  Drygt 70 procent av Sveriges löntagare är medlemmar i någon form av a-kassa. A-kassan finansieras genom medlemmarnas egna pengar samt genom arbetsgivaravgifter, vilket också är löntagarnas egna pengar då arbetsgivaravgifter är avstått löneutrymme.

Sjukförsäkringen ger ekonomisk tillväxt

Sjukförsäkring är en försäkring och ett stöd för den som drabbas av sjukdom eller ohälsa. I Sverige har sjukförsäkringen varit obligatorisk för alla medborgare sedan 1955. Under större delen av 2000-talet har sjukförsäkringens utformning inneburit ekonomisk tillväxt för staten.  Bara mellan 2003 och 2014 gick sjukförsäkringarna med ett ekonomiskt överskott på över 300 miljarder kronor. Detta utnyttjades för att driva igenom åtta års skattesänkningar av den moderatledda Reinfeldt-regeringen. 2007 medgav Alliansen att sjukförsäkringsreglerna skulle finansiera jobbskatteavdragen. Sedan utförsäkras sjuka och får mindre eller ingen ersättning alls. Via statskassan slussas pengar avsedda för sjuka och behövande människor till välmående och privilegierade människor.

Vill nyliberalisera sjukförsäkringen

Förutom att stämpla arbetslösa och sjuka som bidragstagare vill Benjamin Dousa även nyliberalisera hela sjukförsäkringssystemet genom att sälja ut det till privata bolag. Skulle Dousas förslag bli verklighet i Sverige hade det inneburit ett mer ryskinspirerat samhällsklimat med minimerad välfärd.

Igår gick Moderata ungdomsförbundet ut med att man tänker börja driva frågan om privatiserad och oreglerad sjukförsäkring. Enligt MUF vill man få med sig moderpartiet i frågan till M-kongressen 2021.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se