Kontakta oss

KULTUR

Ny dokumentär skildrar antifascistiska protester i Sverige

Publicerat

den

KULTUR | Det danska produktionskollektivet, Opbrud, har gjort en dokumentärfilm om de antifascistiska protesterna i Salem söder om Stockholm. ”Nästa station Rönninge” som dokumentären heter kommer släppas den 26 februari på sajten Youtube. Länken kommer man släppa via ett Facebook-event. Det uttalade syftet med filmen är inte att fokusera på den fascistoida Salemmanifestationen, utan på alla de antifascistiska taktiker som användes i samband med protesterna.

Salemmanifestationen pågick i 10 år och var en av Europas viktigaste manifestationer för den extremnationalistiska rörelsen. Manifestationen uppstod efter ett brutalt och hänsynslöst mord på den 17 åriga nazisten, Daniel Wretström. En vecka efter mordet samlades omkring 1000 personer för att delta i en minnesmanifestation. Året därpå utvecklades Salemmanifestationen till en ren propagandamaskin vilket medförde protester från framförallt fackförbunden och den breda vänsterrörelsen. Som mest samlade manifestionen över 2000 deltagare men i takt med att de antifascistiska protesterna blev allt större och mer omfattande så började Salemmanifestationen krympa. Till slut valde man att lägga ner.

– Det är en viktig historisk del av den moderna fascismen och motståndet mot denna säger produktionskollektivets, Andreas Rasmussen till sajten Projekt Antifa på frågan om varför de gör en dokumentär om det här. Enligt Rasmussen var de antifascistiska protesterna särskilt viktiga då kom att bli ett antifascistiskt labriatorium där nya oprövade taktiker kunde tas i bruk och analyseras.

Dokumentären är på 26 minuter och har premiär på torsdag klockan 20.00.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se