Kontakta oss

LIVSSTIL

Ny forskning: Kvinnor får en påföljande hjärtinfarkt snabbare än män

Publicerat

den

LIVSSTIL| Kvinnor som drabbas av hjärtinfarkt får ofta en påföljande hjärtinfarkt snabbare än män, visar ny forskning från Luleå tekniska universitet (LTU).

Kvinnor som fått en hjärtinfarkt drabbas oftare av en ny kort efter och får inte samma behandling som män, visar ny forskning. Fler riskfaktorer och högre ålder kan bidra att kvinnor får upprepade hjärtinfarkter. Ny forskning visar att hälften av kvinnorna får en andra infarkt inom 16 månader och hälften av männen inom 33 månader.

– Kvinnor är ofta äldre när de får sin första infarkt, det kan spela in och vara en del av förklaringen, säger Ulrica Strömbäck, doktorand vid LTU.

Forskningen visar också att kvinnor både vid första och andra infarkten har fler riskfaktorer. De har oftare högt blodtryck, diabetes och röker.

– Det kan tänkas att kvinnor behöver en mer aggressiv behandling av riskfaktorer, säger Ulrica Strömbäck.

Det kan även handla om att kvinnor får annorlunda vård, vilket även tidigare forskning visat. Enligt Strömbäck kan det handla om att män och kvinnor ges olika typer av stöd och att olika mediciner skrivs ut. Kvinnor får till exempel inte alltid evidensbaserade mediciner i samma utsträckning som män.

Den nya forskningen gjordes genom en granskning av det så kallade monica-registret där alla personer mellan 25 och 74 i Väster- och Norrbotten som fått en eller flera hjärtinfarkter finns listade.

Bild: Hjartinfark.se

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons