Kontakta oss

INRIKES

Vårdförbundet om BB-stängningen: ”Vi är helt tagna på sängen”

Publicerat

den

HUDIKSVALL| Under sommaren riskerar BB-avdelningen på Hudiksvalls sjukhus att stängas. Anledningen enligt ansvariga politiker i Region Gävleborg: de har misslyckats med rekryteringen av barnmorskor och bemanning.

Det är mellan veckorna 25-28 som BB riskerar att stängas på Hudiksvalls sjukhus. På Vårdförbundet uppger man att beslutet kommer oväntat och att de känner sig tagna på sängen.
– Vi är helt tagna på sängen av Region Gävleborgs förslag säger Anna Bergström, ordförande Vårdförbundet Gävleborg till Aktuellt Fokus.

När ansvariga politiker och chefer har kommenterat beslutet i medierna har de bland annat hänvisat till patientsäkerheten och personalens bästa. Men enligt Anna Bergström har de ansvariga på regionen varken fört några samtal med vare sig facket eller den berörda personalen.

Visste ni inte vad som var på gång?
– Arbetsgivaren har gjort färdigt ett förslag utan samverkan med oss i Vårdförbundet eller berörd personal.

Har ni pratat med berörd personal på förlossningsavdelningen?
– Kommer precis från ett möte med medlemmarna på förlossningsavdelningen. De är lika tagna på sängen som vi i facket.

Hur var reaktionerna hos personalen?
– Medlemmarna är besvikna och upprörda över förslaget. Anna Bergström säger även att förslaget kommer innebära stora konsekvenser för blivande mammor i Hudiksvall med omnejd.
– Förslaget kommer ge stora konsekvenser för gravida i Hudiksvall som kommer få lång väg till närmsta BB.

För att lösa situationen hänvisar beslutsfattarna blivande mammor i norra Hälsingland till förlossningsvården i Gävle, vilket innebär minst 1,5 timmes bilfärd enkel väg. Anna Bergström uppger att Vårdförbundet nu kommer se över sitt samverkansavtal med regionen eftersom avtalet ska efterlevas från båda håll.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons