Kontakta oss

INRIKES

Ny rapport: Högerextremister utför mer terrordåd än islamister

Publicerat

den

UTRIKES En ny rapport från FN visar att antalet terrordåd från högerextremister ökat. Rapporten visar också att det finns flera likheter mellan högerextremister och islamister.

FNs senaste rapport från Utskottet för bekämpning av terrorism visar att högerextremistiska terrordåd ökat med hela 320% de senaste åren. Vad exakt som är högerextremism enligt rapporten är svårt att definiera då det finns flera olika ideologier bakom. Rapporten definierar högerextremister som de som riktar hat och rasism mot minoriteter genom xenofobi, islamofobi och anti-semitism.

Terrordåden begås både av terrorister organiserade i olika organisationer och av personer som agerar på egen hand. De som agerar på egen hand hittar ofta information och stöd bland olika grupper på internet. Flera av dem använder också olika plattformar för att sprida sina manifest eller livesända sina terrordåd för att sprida ut sitt budskap till så många som möjligt.

I USA där ökningen varit som värst är det högerextremister som legat bakom majoriteten av terrordåden mellan 2010 och 2017.

Likheter med islamister
Rapporten visar att det finns många likheter mellan högerextremister och islamister. För de som agerar på egen hand finns det samma strukturer och stöd på internet. För båda grupper sker det samma form av radikalisering på internet. Båda grupper erbjuder information och instruktioner till hur folk på egen hand ska kunna utföra terrordåd.

Islamister och högerextremister delar också oftast samma mål med sina terrordåd. De vill radikalisera flera och accelerera en form av samhällskollaps eller inbördeskrig där folk sluter sig upp på deras sida.

Rapporten kommer bara några dagar efter att USA för första gången någonsin terrorklassat en utländsk högerextremistisk organisation. USA terrorklassade vit-makt organisationen Ryska imperiska rörelsen, RIR. Organisationen har gjort sig kända för paramilitära träningsläger där de lärt flera nazister hur de kan utföra terrordåd.

En av anledningarna till terrorklassningen är att RIR rekryterar många nazister från omvärlden till sina träningsläger. USA nämner Sverige som exempel där terrorister från Nordiska Motståndsrörelsen varit på träningsläger med RIR och sedan utförde flera bombdåd mot vänsterlokaler och flyktinganläggningar 2016 och 2017.

Anton Thulin är en av dom som dömdes för delaktighet i bombdåden. I Hovrätten blev han dömd till ett år och tio månaders fängelse. I november förra året greps han och deporterades från Polen då han deltagit i ännu ett paramilitärt träningsläger arrangerat av högerextremister.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se