INRIKES| En studie har gjorts med 298 patienter på Akutmottagningen för våldtagna vid Södersjukhuset. Forskningen har granskat hur kvinnor agerat och reagerat under våldtäkten.
Studien ”Tonic immobility during rape” har gjorts av forskare vid Södersjukhuset och Karolinska Institutet i Stockholm och baseras på intervjuer med 298 patienter på Akutmottagningen för våldtagna vid Södersjukhuset.
Patienterna har fått fylla i ett formulär med frågor om hur de mår och hur de reagerat under våldtäkten redan två veckor efter att ha blivit utsatta. 7 av 10 uppger att de blivit orörliga och inte kunnat göra motstånd, och nära hälften hade upplevt frysreaktionen som ”extrem”, rapporterar SVT Nyheter.
Det har länge diskuteras om att träning i feministiskt självförsvar, eller annan form av kampsport, kan hjälpa kvinnor att lättare ta sig ur otrygga situationer. Träning i självförsvar gör att kroppen kan reagera reflexmässigt och att kvinnor lättare skulle kunna försvara sig.
– Men det är av stor betydelse att både vården, rättsväsende och patienter själva får veta mer om att det är vanligt att reagera med en frysreaktion, menar Tiihonen Möller, biträdande överläkare vid Akutmottagningen för våldtagna till Svt.
– Dels kanske offer slutar ifrågasättas för att inte ha gjort motstånd, dels kan skam och skuld hos drabbade förebyggas. Fokus ska läggas på gärningsmännens kvinnosyn och patriarkala strukturer i samhället.
Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se
Lämna en kommentar