Kontakta oss

ARBETSLIV

Socialdemokraterna vill tvinga facken till angiveriverksamhet – LO vägrar kommentera

Publicerat

den

FACKLIGT| Socialdemokraterna vill tvinga svenska fackförbund till att ange sina papperslösa arbetskamrater till polisen. Det står klart efter ett uttalande från migrationsminister Morgan Johansson.

Migrationsministern anser att de svenska fackförbunden ska börja bedriva angiveriverksamhet och tvingas lämna ut information om papperslös arbetarklass. Det var under en intervju med Ekot som Morgan Johansson outade S+MP-regeringens kommande linje. ”fackliga organisationer sitter inne med mycket information. Den ska komma tillhanda till polisen.” sade Morgan Johansson.

LO vill inte kommentera

När Aktuellt Fokus ringer till LO centralorganisation vill LO inte svara på frågorna via telefon utan ber oss att maila frågorna istället. Efter att ha mailat och väntat ringde Aktuellt Fokus reporter upp LO på nytt och fick till svar att LO inte vill kommentera Socialdemokraternas nya linje mot papperslösa arbetare. Istället hänvisar LO till en intervju i Svenska Dagbladet där Berit Müllerström, andre vice ordförande i LO inte ville kommentera regeringens ambition att tvinga fackförbunden till angiveri av papperslösa arbetskamrater.

Handels: ”En komplex fråga”

Handels anser att frågan om angiveri är komplex. När Aktuellt Fokus talar med Handels förbundsordförande Susanna Gideonsson har hon inte hört Morgan Johanssons uttalande, efter att ha läst upp Johanssons citat i Ekot säger hon att samtidigt som hon tycker att Socialdemokraternas angiveriförslag låter olycklig anser hon att det är viktigt att papperslösa inte utnyttjas.

– Det här en komplex fråga. Angiveri låter inte okej men samtidigt vill vi inte att papperslösa ska kunna utnyttjas av skrupelfria företagare vilket sker idag sade hon till Aktuellt Fokus.

På frågan huruvida en påtvingad angiveriverksamhet skulle kunna innebära en splittring mellan Handels och Socialdemokraterna vill förbundsordföranden inte svara på.

– Jag kan inte ta ställning till det förrän jag har hört uttalandet säger hon till Aktuellt Fokus.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se