Kontakta oss

INRIKES

Besparingar i höstbudgeten drabbar patienter!

Publicerat

den

vardkaoset-1
VÅRDKAOSET| S+MP-Regeringen har i sin höstbudget valt att halvera anslaget för hiv och smittsamma sjukdomar. Beslutet får organisationer som arbetar med hivsmittade att reagera starkt då pengar kan komma att tas från en redan pressad vård.

Summan för anslaget har tidigare legat på 145 miljoner kronor och har gjort så under flera år. Nu ligger anslaget på 75 miljoner kronor, uppger Aftonbladet. De pengar som S+MP-regeringen vill fasa ut den del av anslaget som går till kommuner och landstings preventiva arbeten.

Till Dagens Medicin riktade bland annat Lena Nilsson Schönnesson från Riksförbundet Noaks Ark kritik mot förslaget.
– Det är en väldigt stor förändring. Jag tycker att det är förskräckligt. Det finns många organisationer som ska dela på de här pengarna, säger hon.

Nilsson Schönnesson ställer sig frågande till att man minskar anslaget bara för att det varit framgångsrikt.
– Man kan inte slå sig till ro och säga att det ser ganska bra ut i Sverige. Då riskerar arbetet att gå i stå och utvecklingen kan gå åt fel håll.

Vidare kommer förslaget att drabba patienter då kommuner och landsting kan komma att skära ner på vården lokalt. Detta sker redan i stor utsträckning landet runt men kan säkerligen förvärras av S+MP-regeringens höstbudget.
Den allt för pressade svenska vården måste få sig en rejäl upprustning. Vad kommer att komma härnäst efter denna anmärkningsvärda besparingsåtgärd om inte ökad privatisering, New Public Management och LEAN-tänkande? Det är ingredienser för en vård som kommer att gå mot ett allt mer patientovänligt öde till mötes.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se