Kontakta oss

INRIKES

Nya chocksiffrorna: ”670 hemlösa barn i Göteborg”

Publicerat

den

KLASSAMHÄLLET Den akuta bostadsbristen leder till att hemlösheten ökar. Bara i Göteborg är över tvåhundra barnfamiljer hemlösa just nu. Istället för att ordna riktiga boenden till familjerna väljer Göteborgs stad att lägga mångmiljoner på privata akutboenden.

Bostadsbristen i Göteborg har lett till att 247 familjer är hemlösa i Göteborg. Totalt rör det sig om 670 hemlösa barn enligt en undersökning SVT Nyheter Väst har gjort. Av de 247 familjerna är det inte ekonomin som är det största problemet, utan majoriteten har möjligheten att försörja sig själva.

När familjerna söker hjälp hos socialtjänsten blir kommunerna tvungna att ordna akutboenden. Akutboenden kan bland annat vara hotell och vandrarhem. Göteborgs Stad har betalat över 48 miljoner i bostadskostnader för 2017. Akutboenden är menade till att vara en snabb tillfällig lösning men SVTs undersökning visar att det finns familjer som fått bo så länge som 17 månader i en nödlösning.

Anledningen till den ökade hemlösheten är bostadsbristen. Ett annat växande problem är att det knappt byggs nya billigare hyreslägenheter. Företagen föredrar att bygga dyra lägenheter som drar in mer pengar kortsiktigt.

Carina Falkewall, sektorchef i Västra Göteborg och bevakar boendefrågor för individ-och familjeomsorg anser att det måste byggas fler billiga bostäder för att minska problemen.

– Det måste byggas mer bostäder och bostäder som människor har råd att bo i, säger Falkewall till SVT.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se