Kontakta oss

KRÖNIKA

Varför vill Åkesson inte ange sexbrottslingar på Sverigedemokraternas riksdagskansli?

Publicerat

den

KRÖNIKA Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna säger sig vara öppna för att förvandla Sverige till ett auktoritärt angiverisamhälle där grannar ska anmäla grannar. Samtidigt kan Sverigedemokraternas partiledning inte ens förmå sig själva till att polisanmäla våldtäkter som ska ha skett på det egna riksdagskansliet.

Det har pratats rätt mycket om Jimmie Åkessons senaste vision för det svenska samhället, nämligen att grannar ska tvingas ange varandra till polisen om de misstänker att någon gömmer papperslösa barn. Åkesson har tidigare framfört liknande åsikter om vårdpersonal och papperslösa. Då som nu resulterade utspelet i massiva reaktioner på sociala medier. Med andra ord får man anta att utspelet var ytterligare ett i raden uppmärksamhetssökande utspel där högt uppsatta SD-politiker säger något kontroversiellt och hoppas på publicitet. Taktiken börjar bli lite genomskinlig och tjatig nu. Men vad som är intressant den här gången är att Åkessons taktik till stor del misslyckades, han hade nämligen inte räknat med alla negativa reaktioner från landets moderater.

På nätet har SD-vänner försvarat utspelet. Enligt SD-vännerna vore det inte auktoritärt för staten att instifta angiverilagar. Nej, enligt dem är det istället jämförbart med civilkurage. Det här fick mig att fundera. Var är kraven på angiveri inom deras eget parti?

Försökte tysta ned våldtäkt på tonårsflicka

Så sent som för sex månader sedan avslöjades det hur högt uppsatta partitoppar inom Sverigedemokraterna mörkade en våldtäkt på en flicka som var medlem i Sverigedemokraternas ungdomsförbund. Flickan, som hade våldtagits av en tjänsteman på SD:s riksdagskansli, kunde bland annat berätta hur Jimmie Åkessons högra hand, Mattias Karlsson, försökte tysta ner våldtäkten trots att han känt till den i flera veckor innan medierna fick reda på våldtäktsanmälan.

– Mattias Karlsson vet mycket väl om tjänstemannen och vad denne sysslat med. Ändå känns det som om han lägger locket på. Ovärdigt, sa flickan till Aftonbladet.

Partiledningen mörkade sexövergrepp på riksdagskansliet

Flera kvinnor har även trätt fram och vittnat om sexövergrepp på Sverigedemokraternas riksdagskansli. Trots att sexövergreppen var kända av partiledningen lät dessa bli att agera. Istället påbörjades mörkningsmaskineriet. Ingen polisanmälan eller internutredning gjordes av partiledningen.

När före detta SD:aren Elisabeth Nirholt anmälde den skyldige SD-mannen till SD:s säkerhetsavdelning tvingades hon lämna sin position i partiet några dagar senare.

Mörkade politikerpedofil

2016 åtalades en SD-politiker vid Borås tingsrätt för att ha tvingat en minderårig flicka att posera naken för honom. SD-mannen hotade flickan med utpressning för att få henne att klä av sig framför en webbkamera. SD-mannen hade smygfotograferat flickan i hennes hem när hon var avklädd. Därefter hotade han henne med att han skulle publicera nakenfotona på nätet om hon inte gjorde som han sa. Enligt åklagaren hade politikern på detta sätt utnyttjat flickan och hotat henne för att få henne att utföra sexuella handlingar.

Sverigedemokraternas lokalavdelning i Borås kände till utredningen och misstankarna mot SD-politikern. Trots det lät SD-avdelningen bli att agera mot mannen.

Sexuellt ofredande är en skitsak

Den som tror att SD-politiker skulle vara mer benägen till att begå våldtäkter misstar sig nog. Några sådana undersökningar har aldrig gjorts och helt ärligt tror jag inte att SD särskiljer sig speciellt mycket från exempelvis Moderaterna eller Socialdemokraterna när det gäller denna fråga. Men det kanske finns en sak som kan förklara Jimmie Åkesson och Sverigedemokraternas ovilja att ange partikamrater som våldtar och begår sexuella övergrepp. De kanske delar SD-veteranens syn och tycker att sådana saker är skitsaker.

Tidigare SD-veteranen Tommy Hansson tycker att kvinnor ska sluta anmäla sexuellt ofredande. Det gjorde han klart efter att moderatpolitikern Gunnar Axén polisanmäldes efter att ha kladdat på en kvinnlig medlem i Moderaterna. Enligt Hansson borde den utsatta kvinnan i Moderaterna inte polisanmält ofredandet. Anledningen: Sexuellt ofredande är en skitsak som inte ska belasta rättsväsendet, enligt SD-politikern.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se