Kontakta oss

INRIKES

Nya krissiffror för Liberalerna och Kristdemokraterna

Publicerat

den

Foto: http://politik.in2pic.com

POLITIK    Förtroendet för Liberalerna är fortsatt lågt. I SVT/Novus senaste opinionsmätning har partiet förvisso gått framåt med 0,6 procent men det hjälper föga då Liberalerna endast får 3,3 procent i mätningen, vilket är en bra bit från riksdagsspärren på fyra procent.

Ett annat parti som befinner sig i kris och riskerar att åka ut från riksdagen är Kristdemokraterna. I SVT/Novus mätning får KD endast 4,1 procent och balanserar därmed på riksdagsspärren. Krisen i Kristdemokraterna grundar sig bland annat på att förtroendet för partiledaren Ebba Busch har dalat rejält det senaste året. Anledningen till det grundar sig bland annat på negativ uppmärksamhet kring KD-ledarens privatliv. Exempelvis har Ebba Busch blivit uppmärksammad i fylleskandaler där hon struntade i myndigheternas smittskyddsrekommendationer. Men det som har gjort mest skada på förtroendet är affären kring KD-ledarens tvivelaktiga husköp som har blivit rejält uppmärksammat i medierna.

Med Liberalerna borta från riksdagen får de kvarvarande partierna i Januariblocket 39,7 procent. Högertrojkan bestående av M, KD och SD får tillsammans 46 procent. Ett faktum som innebär att Vänsterpartiet stärker sin roll som vågmästarparti i riksdagen. ifall Vänsterpartiet hade anslutit sig till Januaripartierna hade det nya vänsterliberala blocket fått 49,2 procent.

Föregående mätning inom parantes.

S: 27,0 procent (+0,1 procent)
M: 24,0 procent (+0,9 procent)
SD: 17,9 procent (-0,2 procent)
V: 9,5 procent (-1,3 procent)
C: 8,3 procent (-0,2 procent)
MP: 4,4 procent (+0,3 procent)
KD: 4,1 procent (-0,6 procent)
L: 3,3 procent (+0,6 procent)

Magnus Karlsson
redkationen@aktuelltfokus.se