Kontakta oss

INRIKES

Nyamko Sabuni: Skattebetalarna står i tacksamhetsskuld till bidragstagarna

Publicerat

den

Foto: Wille Öhgren
Foto: Wille Öhgren

INRIKES    Svenska skattebetalare ska stå i tacksamhetsskuld till företagare som plockar ut coronabidrag samtidigt som de har gjort hundratals miljoner i vinst. Det budskapet gav Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni under sitt sommartal. 

Regeringens bidragspaket till företagare som inte har tagit sitt eget buffertansvar under coronakrisen beräknas kosta skattebetalarna otroliga 188 miljarder kronor. I jämförelse med statsbudgeten är det mer pengar än vad staten satsar på sjukvården, försvaret, studiestöd och den regionala tillväxten tillsammans. Enligt en granskning som tidningen Arbetet har gjort visar det sig att många storföretag har tagit emot coronabidrag från staten samtidigt som dom har gjort hundratals miljoner i vinst. Enligt Liberalernas partiledare är det inte företagarna som ska visa tacksamhet gentemot skattebetalarna. Det är alla andra som står i tacksamhetsskuld till företagarna som har plockat ut mångmiljarder från statskassan. Det budskapet gav L-ledaren under sitt sommartal.

Under sommartalet gjorde Nyamko Sabuni ytterligare ett märkligt påstående. Trots att det är vanliga skattebetalare som betalar företagarnas coronabidrag och företagarna gör vinster på mervärdet som uppstår av löntagarnas arbete, anser Nyamko Sabuni att det är vanligt folk som ska visa tacksamhet gentemot företagarna.

– Medan andra nu börjar prata om att det svenska näringslivet står i skuld till staten säger jag som det är: Det är ni företag som står för notan. Det är ni som betalar allas vår välfärd. Det är vi som står i tacksamhetsskuld till er, sa Nyamko Sabuni under sitt sommartal.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se