Kontakta oss

INRIKES

Här har du hundra år av medicinska revolutioner Nyamko Sabuni

Publicerat

den

Nyamko Sabuni - Faksimil Liberalerna Youtube

iFOKUS    Liberalernas partiledare säger att inget revolutionerande har hänt inom sjukvården sedan penicillinet upptäcktes i början av 1900-talet. Därför listar vi härmed några av de största medicinska upptäckterna de senaste hundra åren.

Tycker du att den medicinska sjukvården har stått still i hundra år? Det tycker Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. I ett videoklipp som cirkulerar på sociala medier säger Sabuni att hon tycker att inget revolutionerande har hänt sjukvården sedan Alexander Fleming upptäckte penicillinet 1928. Ett anmärkningsvärt påstående som vittnar om okunnighet. Videoklippet kommer från Liberalernas Youtube-kanal och är från ett samtal mellan Nyamko Sabuni och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Med anledning av Nyamko Sabunis påstående har vi gjort en liten lista över några av de mest betydelsefulla upptäckterna inom medicinsk vetenskap de senaste hundra åren.

DNA-forskningen

Det är nästan 70 år sedan Rosalind Franklins bidrog till upptäckten av DNA-molekylernas uppbyggnad. Sedan dess har utvecklingen gått i rasande takt och inneburit revolutionerande upptäckter inom diagnostiserandet av sjukdomar, vaccin- och medicinframställning.

Kartläggningen av mänsklig arvsmassa

År 2000 släpptes den första kartan över människans över 23 000 gener. Kartläggningen var enastående och ger bland annat förståelse för vilka gener som är aktiva och inte. Upptäckten innebar enorm potential att behandla och förebygga sjukdomar i framtiden.

Virusforskningen

Wendell Stanleys banbrytande virusforskning på 1930-talet kunde påvisa att virus en form av partiklar, och inte ett flytande smittämne som man tidigare trott. Stanleys upptäckter gav honom nobelpriset i kemi 1946. När Sverige och resten av världen fortfarande befinner sig i en pandemi är han värd att skänka en tanke.

Första hjärttransplantationen

Den 3 december 1967 utfördes den första hjärttransplantationen på en människa. Transplantationen genomfördes på Groote Schuur-sjukhuset i sydafrikanska Kapstaden. Patienten, en 55-årig man, klarade transplantationen men avled av lunginflammation en vecka senare. Tio år senare hade antalet patienter som överlevt minst ett år efter transplantationen ökat till 65 procent. Idag 2022 ligger ettårsöverlevnaden
på drygt 90 procent.

Upptäckten av neuroleptika

Upptäckten av neuroleptika i början av 1950-talet kom att revolutionera den psykiatriska vården världen över. Det första läkemedlet, Hibernal, kom ut 1953 i Frankrike. Hibernal kom att ersatta flera av dåtidens grymma behandlingsmetoder, så som lobotomi.

Kortisonet

Upptäckten av kortisonet gjordes redan i mitten av 1930-talet i USA. Men det kom att dröja ända tills 1948 som den första patienten fick medlet. Två år senare fick kemisterna bakom kortisonet nobelpriset i medicin. Idag listas kortison som århundradets universalmedicin.

Några till i korthet

1946 utvecklades den första konstgjorda lungan av svensken Nils Alwall.
1950 utvecklade svensken Carl-Gunnar Engström den första respiratorn.
1952 utvecklades det första vaccinet mot Polio.
1953 uppfanns EKG som övervakar och mäter hjärtats aktivitet.
1958 uppfann svensken Rune Elmqvist den första pacemakern.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se